Cinema

Cultura

Mor l’actor del País Basc, Txema Blasco

Va ser premiat amb el Celedón de Oro (2020) de Vitòria

L’actor basc José María Blasco Etxeguren, conegut artísticament com a Txema Blasco ha mort avui, a l’edat de 82 anys, segons han publicat diversos mitjans del seu país.

No va debutar al cinema fins a l’any 1984, quan ja tenia 50 anys. Va ser a la pel·lícula Tasio, del director navarrès Montxo Armendáriz. Antigament, havia treballat de comptable a una empresa metal·lúrgica i havia realitzat diverses obres teatrals de forma amateur. A partir d’aleshores, va deixar la feina i va dedicar-se plenament a la seva passió, la interpretació. Els següents papers que va tenir dins el sector va ser en tres curtmetratges, entre els quals destaca Coja usted el siguiente, que va ser seleccionat pel Festival Internacional de Cine de Sant Sebastià. De fet, Txema destaca per ser l’actor basc que més curtmetratges ha protagonitzat al llarg de tota una vida. Gràcies a la seva bona actuació a La hora de los valientes, va ser guardonat l’any 1999 amb el Premi a la millor interpretació de la Gala del Cinema Basc. Alguns dels llargmetratges més destacats són: Todo por la pasta (1991); Alas de mariposa (1991); Salto al vacío (1995); Obaba (2005) i Que baje Dios y lo vea (2018). Així mateix, també va tenir un àmple recorregut a la televisió, actuant en sèries com Periodistas (1998); El comisario (1999); Cuéntame cómo pasó de TVE (2005-2007), i més recentment a Bajo Sospecha d’Atresmedia (2016).

L’any 2020 va rebre el Celedón de Oro de Vitòria, el màxim guardó que concedeix la ciutat en reconeixement de tota una trajectòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia