Arts escèniques

arts escèniques

Àgata Roca, premi Margarida Xirgu per ‘L’imperatiu categòric’

Àgata Roca (Barcelona, 1968) és la guanyadora del 50è Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu, que distingeix la millor actriu de la temporada teatral barcelonina. La intèrpret és la mereixedora d’aquest guardó pel seu paper en l’obra L’imperatiu categòric, de Victoria Szpunberg, que va exhaurir entrades al Teatre Lliure de Gràcia i que tornarà a la cartellera a final de la temporada vinent. Acompanyada en escena per l’actor Xavi Sáez, Àgata Roca encarna una professora universitària de mitjana edat “que travessa el llindar de la invisibilitat”. Àgata Roca i Maragall és una de les fundadores de la companyia T de Teatre, i té una llarga trajectòria tant en el teatre com en el cinema i la televisió.

L’acte de proclamació i lliurament del premi tindrà lloc al Teatre Romea de Barcelona el dilluns 22 de juliol a les 7 de la tarda. La gala, que serà presentada per la guionista, actriu i presentadora Elisenda Pineda, servirà també com a acte central de la celebració dels 50 anys del premi de teatre Memorial Margarida Xirgu. Instaurat el 1973, el premi és un dels més antics de l’Estat en l’àmbit de les arts escèniques, només superat pels Premios Nacionales de Teatro, atorgats pel Ministeri de Cultura. Des del 2022, el diari digital Núvol i la Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya organitzen el premi, en col·laboració amb l’Ajuntament de Molins de Rei –localitat on va néixer Xirgu, el 1888– i la Fundació Romea, i amb el suport dels mecenes Joan i Sandra Llavina, de Lexus, que aporten l’anell que rep com a obsequi l’actriu premiada.

Documental i repositori

Per commemorar els 50 anys del guardó , Núvol està preparant un documental amb entrevistes a bona part de les actrius que han guanyat el premi al llarg d’aquest mig segle d’història. A l’acte del 22 de juliol ja se’n podrà veure un petit tast, amb l’al·licient afegit que les entrevistades també hi seran presents, al Romea. Pròximament també es posarà en marxa un nou repositori digital que reunirà bona part de la documentació recollida durant els 50 anys del premi, amb fotos, ressenyes dels espectacles i biografies actualitzades de les actrius. Aquest projecte s’està duent a terme amb la col·laboració del Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l’Institut del Teatre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia