Llibres

guardó

Eduard Marco, premi Gabriel Ferrater de poesia

Eduard Marco ha estat declarat guanyador del 22è premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater pel llibre de poemes Dolors.

El jurat, en aquesta edició, ha estat format per Jordi Cornudella, Marta Pessarrodona, Marc Romera, Anna Maluquer i Susanna Rafart. En total s’hi han presentat 69 originals.

El premi Ferrater de poesia és un dels més prestigiosos i ben dotats de la literatura en llengua catalana, amb 9.000 euros de premi i 1.000 a compte de drets d’autor, a més de la publicació a Edicions 62 i una escultura de l’artista santcugatenc Pep Codó.

El lliurament del premi i la presentació del llibre guanyador es faran el mes d’octubre dins del marc del Festival nacional de poesia a Sant Cugat.

Josep Maria Vallès, alcalde de Sant Cugat, ha destacat la importància del premi per la localitat. “A Sant Cugat tenim un gran compromís amb el fet cultural. Una de les nostres grans línies d’actuació és apostar per la creació i la promoció de la poesia. L’exemple és l’organització d’aquest premi i, també, del Festival nacional de poesia.”

“Aquest any concorrien al premi una setantena d’originals i n’hi havia almenys quatre que, a criteri del jurat, podien haver guanyat perfectament perquè eren molt bons. Al final ens vam decantar per Dolors, d’Eduard Marco, que és un llibre molt rodó. Sobre un tema d’aquells que Ferrater deia que són «aptes a subornar-nos» –la mort de la mare–, Eduard Marco construeix un discurs molt ben articulat (alternant proses poètiques, aforismes i versos), que és alhora intel·ligent, brillant i commovedor. Un llibre excel·lent d’un poeta excel·lent, d’aquells que realment compten. Una alegria immensa”, ha declarat Jordi Cornudella, president del jurat.

El poeta guardonat, Eduard Marco, ha donat algunes coordenades sobre el llibre. “El poemari Dolors és, en primer lloc, un homenatge a Dolors Escamilla Pérez, ma mare, i a tota la meua família. En segon lloc, és una declaració d’amor a la meua llengua, la meua terra i la literatura. És el poemari d’un llaurador de Borbotó que gaudeix de l’escriptura cada minut de cada dia. És una casa, una corba, un amagatall, la penúltima estació d’un trajecte meravellós. És un poemari sense trucs, ple de veritats, de llum. És la realitat i el desig.”

Dolors Escamilla Pérez (1939-2022) va ser una gran impulsora esportiva, una pionera, que, al final de la seva vida, va patir una demència i després de donar-se un cop accidental al cap, va morir. “Vaig pensar que havia de fer-li un homenatge”, ha afirmat Marco.

Nascut el 1976, Eduard Marco és un poeta de l’horta de Borbotó que canta al grup familiar Canta Canalla i també és traductor. Duia dotze anys sense publicar. “Si no ho veig clar, no publico per publicar i he passat aquests anys criant la meva filla, treballant l’horta i vivint la vida.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia