Patrimoni

Nova campanya arqueologica al jaciment del Coll de Molleres

Diumenge 7 de juliol, l’equip d’arqueologia de muntanya del grup de recerca GIAP (ICAC-CERCA) va començar una nova campanya arqueològica al municipi cerdà de Meranges. Durant dues setmanes, l’equip estarà excavant al jaciment Coll de Molleres I, a 2.500 m, amb unes vistes espectaculars a la plana de la Cerdanya. Aquest jaciment té una localització estratègica als Pirineus, pròxim a la ciutat romana de Iulia Libica (Llívia). Es tracta d’un conjunt arqueològic amb una llarga ocupació humana, del qual en destaca la fase romana altimperial. De la seva excepcionalitat en parla l’abundant material arqueològic que anem descobrint en aquest espai d’hàbitat: vaixella de taula i de cuina, peces de vidre i metall...

La nova campanya arqueològica al jaciment Coll de Molleres I té dos objectius principals: esgotar els nivells arqueològics del pati interior del recinte, i obrir en extensió un nou espai que ens donarà molta informació sobre la funcionalitat del jaciment.

Els treballs arqueològics estan dirigits per la Dra. Lídia Colominas (investigadora Ramón y Cajal, GIAP), Arnau Carbonell (investigador predoctoral, GIAP) i el Dr. Josep M. Palet (professor de recerca a l’ICAC-CERCA).

La campanya s’emmarca en el projecte de recerca sobre l’evolució històrica dels paisatges mediterranis i el projecte quadriennal sobre arqueologia d’alta muntanya a les capçaleres del Segre – Ter (Cerdanya-Ripollès). La campanya forma part d’un projecte de quatre anys d’excavacions que s’activà el 2022 amb l’Ajuntament de Meranges, amb l’objectiu d’ampliar els resultats del darrer projecte quadriennal (2018-2021) liderat pel mateix grup GIAP al territori. El jaciment es troba en uns terrenys de titularitat de l’Ajuntament Meranges, el qual s’ha mostrat disposat a impulsar la promoció de les restes.

L’ICAC-CERCA col·labora amb aquesta i altres entitats del territori per garantir la transferència de coneixement de la seva recerca i la posada en valor del patrimoni del paisatge cultural, especialment a través del projecte europeu Inerreg Sudoe Cultur-Monts, que aspira a ser un recurs per al desenvolupament territorial sostenible i el turisme. L’Ajuntament de Meranges és soci associat d’aquesta brivant iniciativa, molt lligada al desenvolupament del territori i que vol donar veu als actors locals que hi operen.

El proper dissabte 13 de juliol els mateixos investigadors faran una visita guiada al jaciment per donar-lo a conèixer i també per informar de les accions previstes en el marc del projecte Cultur-Monts que lidera l’ICAC-CERCA (inscripcions a [email protected]).

A través del grup de recerca GIAP, l’ICAC-CERCA ha dut a terme diverses iniciatives per apropar els resultats de la seva recerca a la societat i contribuir a la posada en valor dels paisatges culturals, com és el cas del projecte ArqueoPirenaia, que, entre altres resultats, va inaugurar el passat setembre de 2023 un conjunt de recursos patrimonials i didàctics a la Vall de Núria, i que aquest 2024 comença una segona fase.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

El Recòndit tanca la quarta edició amb rècord de públic

GIRONA
música

Superchunk actuarà a Sant Feliu de Guíxols

sant feliu de guíxols
CRÒNICA

Des de l’aniversari de Rufus Wainwright

ABUSOS AL CINE I AL TEATRE

El Servei d’atenció als abusos en el sector artístic ha atès 21 consultes en dos anys

BARCELONA
equipaments

Carles García Hermosilla, nou director del Museu d’Història de Barcelona

barcelona
cultura

El Museu d’Història de la Joguina reobre amb més objectes exposats

sant feliu de guíxols
Cultura

Mor Julia Uceda Valiente, professora, escriptora i poetessa andalusa

Cultura

Troben víctimes de la pesta negra del segle XIV a la Catalunya central

Santa Maria de Besora
Sergi Clavell
President del Gremi d’Antiquaris de Catalunya

"El sistema espanyol d'exportacions d'obres d'art és una barbaritat"

Barcelona