Patrimoni

Nova campanya arqueologica al jaciment del Coll de Molleres

Diu­menge 7 de juliol, l’equip d’arque­o­lo­gia de mun­ta­nya del grup de recerca GIAP (ICAC-CERCA) va començar una nova cam­pa­nya arqueològica al muni­cipi cerdà de Meran­ges. Durant dues set­ma­nes, l’equip estarà exca­vant al jaci­ment Coll de Molle­res I, a 2.500 m, amb unes vis­tes espec­ta­cu­lars a la plana de la Cer­da­nya. Aquest jaci­ment té una loca­lit­zació estratègica als Piri­neus, pròxim a la ciu­tat romana de Iulia Libica (Llívia). Es tracta d’un con­junt arqueològic amb una llarga ocu­pació humana, del qual en des­taca la fase romana altim­pe­rial. De la seva excep­ci­o­na­li­tat en parla l’abun­dant mate­rial arqueològic que anem des­co­brint en aquest espai d’hàbitat: vai­xe­lla de taula i de cuina, peces de vidre i metall...

La nova cam­pa­nya arqueològica al jaci­ment Coll de Molle­res I té dos objec­tius prin­ci­pals: esgo­tar els nivells arqueològics del pati inte­rior del recinte, i obrir en extensió un nou espai que ens donarà molta infor­mació sobre la fun­ci­o­na­li­tat del jaci­ment.

Els tre­balls arqueològics estan diri­gits per la Dra. Lídia Colo­mi­nas (inves­ti­ga­dora Ramón y Cajal, GIAP), Arnau Car­bo­nell (inves­ti­ga­dor pre­doc­to­ral, GIAP) i el Dr. Josep M. Palet (pro­fes­sor de recerca a l’ICAC-CERCA).

La cam­pa­nya s’emmarca en el pro­jecte de recerca sobre l’evo­lució històrica dels pai­sat­ges medi­ter­ra­nis i el pro­jecte qua­dri­en­nal sobre arque­o­lo­gia d’alta mun­ta­nya a les capçale­res del Segre – Ter (Cer­da­nya-Ripollès). La cam­pa­nya forma part d’un pro­jecte de qua­tre anys d’exca­va­ci­ons que s’activà el 2022 amb l’Ajun­ta­ment de Meran­ges, amb l’objec­tiu d’ampliar els resul­tats del dar­rer pro­jecte qua­dri­en­nal (2018-2021) lide­rat pel mateix grup GIAP al ter­ri­tori. El jaci­ment es troba en uns ter­renys de titu­la­ri­tat de l’Ajun­ta­ment Meran­ges, el qual s’ha mos­trat dis­po­sat a impul­sar la pro­moció de les res­tes.

L’ICAC-CERCA col·labora amb aquesta i altres enti­tats del ter­ri­tori per garan­tir la trans­ferència de conei­xe­ment de la seva recerca i la posada en valor del patri­moni del pai­satge cul­tu­ral, espe­ci­al­ment a través del pro­jecte euro­peu Iner­reg Sudoe Cul­tur-Monts, que aspira a ser un recurs per al desen­vo­lu­pa­ment ter­ri­to­rial sos­te­ni­ble i el turisme. L’Ajun­ta­ment de Meran­ges és soci asso­ciat d’aquesta bri­vant ini­ci­a­tiva, molt lli­gada al desen­vo­lu­pa­ment del ter­ri­tori i que vol donar veu als actors locals que hi ope­ren.

El pro­per dis­sabte 13 de juliol els matei­xos inves­ti­ga­dors faran una visita guiada al jaci­ment per donar-lo a conèixer i també per infor­mar de les acci­ons pre­vis­tes en el marc del pro­jecte Cul­tur-Monts que lidera l’ICAC-CERCA (ins­crip­ci­ons a reser­ves@​llivia.​org).

A través del grup de recerca GIAP, l’ICAC-CERCA ha dut a terme diver­ses ini­ci­a­ti­ves per apro­par els resul­tats de la seva recerca a la soci­e­tat i con­tri­buir a la posada en valor dels pai­sat­ges cul­tu­rals, com és el cas del pro­jecte Arque­o­Pi­re­naia, que, entre altres resul­tats, va inau­gu­rar el pas­sat setem­bre de 2023 un con­junt de recur­sos patri­mo­ni­als i didàctics a la Vall de Núria, i que aquest 2024 comença una segona fase.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.