Patrimoni

patrimoni

La Catedral de Barcelona inaugura la restauració dels vitralls i un mirador panoràmic

La Catedral de Barcelona ha acabat les obres de restauració dels vitralls del deambulatori i dels terrats de l’edifici, que ara inclouen un mirador amb vistes panoràmiques. L’acte d’inauguració aquest matí, celebrat al claustre del temple, ha comptat amb la presència del ministre de Transports, Óscar Puente, que ha destacat la importància de conservar el patrimoni “amb independència de la seva titularitat”, perquè és un benefici per tota la ciutadania, ja que ho gaudeixen no només els feligresos, sinó qualsevol visitant del temple. Les obres han estat finançades pels governs català i estatal, amb un cost d’execució total de 2,5 milions d’euros.

La restauració s’ha centrat a desmuntar, reparar i reforçar els dotze vitralls del deambulatori de la Catedral, que són els més grans i ben conservats dels segles XIV i XV de Catalunya. Els restauradors van desmuntar els elements de pedra del finestral per enretirar l'estructura de ferro i el vidre. Posteriorment, van sorrejar aquesta pedra per netejar-la i van refer els desperfectes. Per a fer-ho van encaixar les pedres originals amb les que calia substituir, desmuntant cada vitrall i procurant la mínima intervenció i l'ús de materials reversibles. Durant aquest procés, els observadors van observar que algunes de les pedres del vitrall més recent dels restaurats -del 1880- podrien ser més antigues del que es pensava, i que probablement aquestes corresponien a l'antiga Llotja del Rei Martí. En el marc d’aquestes obres, també s’ha remodelat un nou mirador amb vistes panoràmiques de 360 graus al bell mig del barri Gòtic. Les obres han afectat un total de 2.002 metres quadrats de rajola, i han inclòs la impermeabilització i sanejament per evitar afectacions al sostre del claustre i l'església. També s'ha recuperat el paviment original i s'han millorat els accessos amb noves escales i baranes, així com un nou ascensor que porta al sobreclaustre i a la capella de Santa Llúcia. 

D’altra banda, el nou arxiu digital de la Catedral permet el lliure accés als documents més antics de l’Arxiu Capitular, cosa que permet a investigadors i curiosos consultar 933 documents.

A la inauguració de la restauració hi ha assistit a més del ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, la vicepresidenta en funcions del Govern, Laura Vilagrà, i el cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, entre altres autoritats. Els treballs previs per restaurar elements del patrimoni de la Catedral de Barcelona van començar poc abans de la irrupció de la pandèmia, però s’han portat a terme els últims dos anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia