Llibres

albumlàndia

Llibres i arquitectura molt ben explicats

El mes vinent tindrà lloc la 42a edició de La Set­mana del Lli­bre en Català i, en la via del cos­tat, va aga­fant velo­ci­tat la cam­pa­nya de foment de la lec­tura, pre­vista en el Pla Naci­o­nal del Lli­bre i la Lec­tura. En tots dos casos es posa una atenció espe­cial en els infants, perquè si es crea un lec­tor des de petit ja se sap que ho serà fins... que tin­gui el pri­mer mòbil.

Com amb altres temes, de manera cíclica apa­rei­xen àlbums dedi­cats a expli­car la cadena del lli­bre als petits lec­tors. La gran aven­tura del lli­bre. El ‘backs­tage’ de l’edició, amb tex­tos de Stépha­nie Ver­net, il·lus­tra­ci­ons de Cami­lle de Cus­sac, tra­ducció de Mireia Ale­gre i publi­cat per Coco Books, és un àlbum de gran for­mat molt reco­ma­na­ble per a lec­tors de més de sis anys.

Les auto­res acon­se­guei­xen expli­car com es crea un lli­bre d’una manera clara, con­creta, amena, exhaus­tiva, anant del més bàsic fins a con­cep­tes força tècnics i ama­nint-ho amb tot d’anècdo­tes d’autors reals (Anglada, Perec, Dalí, Car­ver, Brönte, Pes­soa, Sagarra, Hergé, Car­roll...) i de títols vari­ats. I ho fan amb deu grans blocs: l’escrip­tor, l’edi­tora, la il·lus­tra­dora, el dis­se­nya­dor gràfic, la direc­tora comer­cial, la impres­sora, el lli­bre­ter, la crítica literària, el bibli­o­te­cari i els lec­tors.

Ver­net va tre­ba­llar en dife­rents edi­to­ri­als abans de crear una agència literària i coneix per­fec­ta­ment de què parla. A més, hi suma la manera de fer-ho tan pràctica i efec­tiva i pre­nent els lec­tors com a éssers intel·ligents, sense infan­ti­lit­zar els con­cep­tes ni el to. El dis­seny dinàmic de les pàgines i les il·lus­tra­ci­ons, sense per­fi­lar i amb colors suaus, tenen la capa­ci­tat de encara millo­rar més el resul­tat del lli­bre.

És pos­si­ble que molts lec­tors tin­guin la intenció de dedi­car-se a alguna de les fei­nes de la cadena del lli­bre. No pas­sarà el mateix amb els lec­tors d’un altre lli­bre didàctic interes­sant, Un, dos, tres, pica paret. Un recor­re­gut lúdic per l’arqui­tec­tura uni­ver­sal, amb text i il·lus­tra­ci­ons de Luisa Vera i publi­cat per Com­bel.

No pas­sarà el mateix perquè més que expli­car la pro­fessió d’arqui­tecte, Vera va més enllà i, a través d’un viatge en el temps, mos­tra les bases de l’arqui­tec­tura, de la pre­història a Frank Gehry, pas­sant per Gaudí, l’escola Bau­haus, els estils, com ara el romànic, el gòtic, el bar­roc, ele­ments com els arcs i les cúpules...

Aquest viatge per la història i els prin­ci­pals fona­ments de l’arqui­tec­tura Vera l’arti­cula a través del Dídac i l’Aina, dos nens que creen una màquina del temps amb peces de cons­truc­ci­ons.

L’àlbum, de gran for­mat, és qua­drat i mol­tes de les pàgines són des­ple­ga­bles, mul­ti­pli­cant la capa­ci­tat del lli­bre, que inclou expli­ca­ci­ons en les pàgines extres i jocs vari­ats per totes ban­des.

Luisa Vera (Elda, 1962), ha publi­cat a capçale­res tan impor­tants com ara The New York Times, The Wall Street Jour­nal i The Inter­na­ti­o­nal Herald Tibune, va viure uns anys a Nova York i en fa més de vint que viu a Bar­ce­lona. A Un, dos, tres, pica paret! ofe­reix una obra total­ment il·lus­trada, amb humor, ima­gi­nació i el rigor impres­cin­di­ble a l’hora d’expli­car con­cep­tes tècnics ben sin­te­tit­zats. Pot­ser sí, que algun petit lec­tor somiarà amb fer-se arqui­tec­tes després de lle­gir-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.