Música

crònica

La gran odissea del circ

Tot i que un dels grans actiu de les Nits de Circ de Besalú i Roses és la música en directe de la Paris Circus Orchestra, molt ben coordinada amb les actuacions dels artistes sobre la pista per oferir-los la banda sonora més adient en cada moment, un dels números més brillants d’aquesta edició té música gravada. El jove ballarí i acròbata aeri francès Antony Cesar, que protagonitza el cartell publicitari de les Nits de Circ 2024 i tanca l’espectacle, ha triat la cançó Space Oddity, gran clàssic sideral de David Bowie, per crear amb ell un esplèndid número de cintes aèries que té també molt de coreografia, de solo de ball tant a peu pla com volant per les alçades, amb els seus rínxols daurats i el seu tors musculat, com un querubí ja grandet flotant sota les estrelles, que en definitiva és el que promet el circ estiuenc sense carpa que està instal·lat fins el dissabte 10 d’agost als jardins del Molí de Besalú i, del 13 al 18 d’agost, a la Ciutadella de Roses.

Va ser una gran cloenda per a la primera de les Nits de Circ, dimecres a Besalú, amb les grades pràcticament plenes. Aquestes gales estiuenques, dirigides i presentades per Genís Matabosch, ofereixen un bon tast de circ internacional de qualitat, no molt lluny d’on té la seu Circusland, el segon museu de circ més gran del món que, com va recordar Matabosch, serà el més gran després de l’ampliació que s’està portant a terme a partir de la reforma d’un edifici adjacent. El president de la Circus Arts Foundation continua amb el seu pla, inalterable, de convertir Besalú i les comarques gironines en referents mundials del circ, també a través del Festival Internacional Elefant d’Or de Girona. Dimecres, al final de l’espectacle, va agrair públicament el suport a tots aquests projectes del president de la Diputació, Miquel Noguer, que estava entre el públic.

Les Nits de Circ proposen un espectacle de 95 minuts sense mitja part, amb vuit números molt variats provinents de set països diferents. Van obrir la nit els quatre trapezistes de la troupe xilena Fly González, que van sobrevolar la pista amb número impecable de tirabuixons i triples salts mortals. Després va arribar el duet francès L & S Brothers, que no van tenir la seva millor nit amb els seu número de malabars amb diàbolos, també il·luminats a les fosques, però van compensar els errors amb una simpatia que el públic també va agrair. Un dels grans descobriments d’aquesta edició ha estat la parella còmica russa Anton & Victor Franke, brillant en les seves dues aparicions, la segona en un ring de boxa improvisat.

Els mexicans Hermanos Latino, guardonats a la 10a edició del Festival Elefant d’Or, van tornar a demostrar la seva destresa en l’especialitat de mà a mà, que en realitat també és cap a cap, i requereix tanta força com equilibri entre els germans. Van seguir els canvis de roba ultraràpids dels hongaresos Kristina & Sebastian, i després el forçut mongol Tulga va fer girar sobre el seu cap un enorme i pesat pal que, un cop es va encendre amb foc pels dos extrems, va ser com un ventilador-estufa que escalfava el públic de les primeres files. La polonesa Lusesita també va exercir com a ventilador humà a gran alçada, agafada per les dents a la llarga perxa sostinguda pel seu company Matteo. Va ser, en resum, una nit plena d’emocions, diversió i música, sota les estrelles. Què més es pot demanar a una Nit de Circ ?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.