Música

MÚsica

El Festival Jordi Savall porta l’exquisidesa a Montblanc a partir d’aquest dilluns

Tot és a punt perquè aquest dilluns, a partir de les 10 de la nit, arrenqui la quarta edició del Festival Jordi Savall, que s’allargarà fins diumenge dia 18 d’agost. Estem parlant d’un festival més? En absolut. Estem parlant del festival d’una autoritat que ha assolit allò que els joves dels anys noranta pensàvem que era un repte impossible. Veure i escoltar les produccions de Savall no és una cosa més. És un somni que s’iniciarà a Montblanc. Montblanc? En efecte, a la ciutat de l’estimat musicòleg Francesc Bonastre començarà un projecte amb el lema “a la convivència”, amb una gran diversitat de concerts inspirats en la pau, la tolerància i la diversitat cultural, en el qual músics d’Àfrica, Amèrica, Àsia i Europa presentaran una rica programació musical que inclou també programes dedicats a la pau, al diàleg intercultural i a la recuperació de compositors oblidats com ara Juan de Anchieta i Anton Eberl.

Anem a pams. Fa anys que escoltem que les autoritats musicals necessiten un espai on exhibir allò que pensen, gesten i conceben. I el músic igualadí ho ha aconseguit en el marc d’una setmana que és un veritable somni. Un somni musical. Un somni en el qual no només es programen les “produccions Savall”, sinó també d’altres com les de Guillermo Pérez, David Sagastume o Efrén López.

Dilluns, a Montblanc, una conferència del sempre interessant Kristian Herbolzheimer ens obrirà el foc musical amb el concert Amor mi fa cantar, a càrrec del grup Intactvs, que dirigeix Efrén López. Intactvs és un conjunt referent en la interpretació de la música medieval i del renaixement. En aquesta ocasió, ens oferiran un espectacle de gran bellesa i intimitat que explora les diferents manifestacions de l’amor a la música italiana del segle XIV: des de la profunda devoció espiritual de les laude marianes contingudes als manuscrits de Cortona i Florència, a l’amor cortès de les balades de Francesco Landini o les composicions anònimes del Còdex Rossi. Un amor que, com se sol dir, s’expressa a través del cant i de la música, un mosaic sonor que es completa amb algunes danses instrumentals plenes de virtuosisme i amb un pont a la Mediterrània amb peces d’altres tradicions musicals contemporànies.

Quan el músic igualadí ha emprès el camí propi de l’edat, no és menys cert que estem davant un esdeveniment cultural majúscul. Set dies gaudint del bo i millor de la factoria Savall ens fa ser una mica més grans. Feliços. Agafin i reservin. A prop de casa hi ha alguna cosa inquietant i sublim. I té nom català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia