Còmic

CÒmic

Un Corto Maltès que viu en el segle XXI

La gran­desa del procés cre­a­tiu és que la cre­ació pot trans­cen­dir l’àmbit del seu autor i esde­ve­nir patri­moni d’un ampli sec­tor de per­so­nes que s’hi sen­ten iden­ti­fi­ca­des amb el resul­tat del procés. És el cas d’un per­so­natge de còmic com Corto Maltès, que ha tro­bat noves vides després de la mort del seu cre­a­dor, Hugo Pratt (1927-1995). Això ha estat pos­si­ble per la volun­tat dels hereus dels drets que, a més de man­te­nir un filó econòmic, han tro­bat con­ti­nu­a­dors que han inter­pre­tat amb encert el per­so­natge. Aquest és el cas del guio­nista madri­leny Juan Díaz Cana­les i el dibui­xant bada­loní Rubén Pelle­jero, que han con­ser­vat nar­ra­ti­va­ment i gràfica­ment l’espe­rit de la cre­ació ori­gi­nal.

Però les aven­tu­res del mari­ner de Malta i fill d’una gitana anda­lusa han fet, ara, un salt en el temps que ha por­tat Corto al segle XXI. Ori­gi­nal­ment, la cre­ació d’Hugo Pratt vivia les aven­tu­res en el pri­mer terç del segle XX, i l’última referència que se’n tenia fins ara és haver par­ti­ci­pat en la Guerra Civil espa­nyola, segu­ra­ment venent armes als repu­bli­cans.

Norma Edi­to­rial acaba de treure La reina de Babi­lo­nia, segon àlbum d’aquesta nova etapa con­tem­porània del per­so­natge. Els autors són el guio­nista Mar­tin Que­ne­hen i el pres­tigiós, però polèmic, dibui­xant Bas­tien Vivès. Tots dos, fran­ce­sos.

Vivès és un autor de gran força en el mer­cat francès, amb obres com ara Último fin de semana de enero (Dia­bolo), que explica les vivències d’un autor de còmics en una edició del fes­ti­val de còmic d’Angu­lema. Es tracta d’un relat en què el dibuix té tanta força nar­ra­tiva com els tex­tos. Bas­tien Vivès ha estat un autor polèmic per unes cre­a­ci­ons que trans­gre­dien la cor­recció política, molt en la línia de l’humor bèstia francès, i per unes decla­ra­ci­ons a la xarxa que van pro­vo­car unes reac­ci­ons adver­ses pel seu trac­ta­ment de temes com ara l’incest, la pedofília i la por­no­gra­fia que van tenir com a reacció la pro­hi­bició d’una expo­sició que havia de cele­brar-se en el marc del saló d’Angu­lema en l’edició del 2023.

Polèmica a banda, ens tro­bem amb un dels dibui­xants més tren­ca­dors dels últims temps, que ha sabut cap­gi­rar amb el seu estil els cànons tra­di­ci­o­nals de la his­to­ri­eta però amb l’apa­rent con­tra­dicció d’ins­pi­rar-se en els seus prin­ci­pis més clàssics.

La reina de Babi­lo­nia arrenca en un con­text mundà de festa gla­mu­rosa que de seguida gira cap al cantó fosc: una tro­bada de màfies sèrbies trac­tant de ven­dre en el mer­cat negre armes pro­ce­dents de l’antiga Iugoslàvia. Corto apa­reix amb una noia de qui sem­bla molt ena­mo­rat amb una acti­tud amo­rosa que no qua­dra amb el Corto de prin­cipi del segle XX, sem­pre ena­mo­rat, però sem­pre dis­tant. No tarda a embo­li­car-se la troca amb més pro­ble­mes en impli­car-se amb un roba­tori a gent poc de fiar.

L’acció de l’arren­cada de la història passa a Venècia, ciu­tat on es va criar Hugo Pratt i esce­nari d’una de les grans històries clàssi­ques del per­so­natge, i, com sem­pre en el tre­ball de Pratt, hi tro­bem referències històriques a con­flic­tes bèl·lics. En aquest cas, la guerra dels Bal­cans i les seves con­seqüències, tant per­so­nals com de geo­política.

No hi fal­ta­ran els assas­si­nats. La mort sem­pre l’envolta. Tam­poc hi manca l’èpica de la recerca del tre­sor i Corto, aquest cop a con­tra­cor, es veurà invo­lu­crat en la recerca del tre­sor d’Ale­xan­dre el Gran. Ha pas­sat més d’un segle des que l’antic Corto Maltès es movia entre la fe i la fabu­lació per tro­bar el con­ti­nent per­dut de Mu, i ara, el Corto actual també s’implica en una gesta que en el fons sap que és irreal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.