Altres

L’Arxiu Municipal rep la donació dels fons dels fotògrafs Terradas i Arrayás

L’Arxiu Muni­ci­pal de Girona ha for­ma­lit­zat la donació dels fons dels fotògrafs Fran­cesc Ter­ra­das Martínez i Josep Antoni Arrayás Díaz, després d’haver fet un pri­mer trac­ta­ment i valo­ració al llarg d’aquest any. Entre tots dos, com­pre­nen un total de 18.657 foto­gra­fies i en con­junt abas­ten les dècades dels 60 a 80 del segle pas­sat.

Fran­cesc Ter­ra­das Martínez (1928-2012) va ser cone­gut per la seva faceta de fotògraf i dina­mit­za­dor cul­tu­ral, sobre­tot en l’àmbit espor­tiu. Nas­cut a Girona el 14 de febrer de 1928, era mecànic ajus­ta­dor de pro­fessió, però ja de ben jove es va afi­ci­o­nar al món de la foto­gra­fia i va ser pre­ci­sa­ment la seva perícia com a fotògraf que va pro­pi­ciar la seva vin­cu­lació amb el diari El Punt. Durant molts anys va fer foto­gra­fies dels equips de fut­bol, però també de tots aquells esde­ve­ni­ments soci­als i cul­tu­rals que cap­ta­ven el seu interès.

El seu fons fotogràfic, que abraça el període cro­nològic 1960-1980, conté imat­ges de caràcter docu­men­tal de diver­sos esports, cur­ses i cami­na­des popu­lars, cele­bra­ci­ons d’aplecs del Grup Excur­si­o­nista i Espor­tiu Gironí (GEiEG), dife­rents actes de les Fires de Girona i de la festa de Pedret, així com can­ta­des d’hava­ne­res i balla­des de sar­da­nes.

Gràcies al seu fill, Fran­cesc Ter­ra­das Espona, l’Arxiu Muni­ci­pal de Girona va ingres­sar una part del fons el 5 de maig de 2023, que es com­pletà amb una segona donació el 15 de setem­bre del mateix any, fins a sumar un total de 17.635 foto­gra­fies. Ara s’ha sig­nat l’acord de donació que inclou la regu­lació dels drets, el trac­ta­ment i l’ús de la docu­men­tació.

Aquests dies també s’ha for­ma­lit­zat una altra donació, en aquest cas de 1.022 foto­gra­fies rea­lit­za­des per Josep Antoni Arrayás (1929-1994) a les dècades dels 70 i 80 del segle pas­sat. Aquest con­junt inclou repor­tat­ges de par­tits de fut­bol, retrats de nus, foto­gra­fia eròtica comer­cial, foto­gra­fia publi­citària i pro­ves per a foto­gra­fia de con­curs. Les imat­ges han estat dona­des pel fill de l’autor, Fran­cesc Arrayás Rei­xach, que ante­ri­or­ment ja havia fet la donació d’un con­junt de 13 pel·lícules en for­mat Súper-8 fil­ma­des pel seu pare.

Nas­cut a Madrid el 1929, Josep Antoni Arrayás Díaz va arri­bar a Girona als 18 anys per fer el ser­vei mili­tar i s’hi va ins­tal·lar defi­ni­ti­va­ment. Era afi­ci­o­nat a la foto­gra­fia i creà a casa seva el seu propi labo­ra­tori, on reve­lava les seves obres, algu­nes de les quals van ser pre­mi­a­des, com el repor­tatge de les Fes­tes de Pri­ma­vera del 1969. Era mem­bre de la junta de l’Agru­pació Fotogràfica i Cine­ma­togràfica de Girona (AFIC) i va rea­lit­zar diver­ses fil­ma­ci­ons amb una càmera Súper 8, prin­ci­pal­ment pel·lícules de caràcter fami­liar, però també algu­nes amb una intenció docu­men­tal, com la de la visita de Josep Tar­ra­de­llas a l’expo­sició Girona, Temps de Flors de l’any 1978.

El Cen­tre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI), un cop feta la valo­ració dels dos fons, ela­bo­rarà el pla de trac­ta­ment per a cadas­cun, que inclourà la cata­lo­gació i la digi­ta­lit­zació, i per­metrà posar-los a dis­po­sició del públic a través del web del Ser­vei de Gestió Docu­men­tal, Arxius i Publi­ca­ci­ons en un ter­mini màxim de 2 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.