Altres

Cultura

Troben fragments d’una nova muralla al poblat ibèric de l’Esquerda a Roda de Ter

La troballa constata un planejament urbanístic diferent al que es coneixia fins ara

“Ha sigut una campanya molt fructífera”, ha assegurat la codirectora del jaciment ibèric de l’Esquerda, Montse Rocafiguera. Ha permès treure a la llum una nova muralla de cinc metres, possiblement anterior al segle IV a.C., que porta als arqueòlegs a constatar un planejament urbanístic diferent als que es coneixia fins ara, que era més modern. A més, la campanya que es va iniciar el 19 d’agost i que es va tancar dissabte passat, també ha permès recuperar diferents fragments de ceràmica d’objectes domèstics així com la dena d’un collaret.

Aquest any, els treballs amb la participació d’una vintena de persones s’han centrat en dos punts. A la zona oest, on portaven més anys treballant-hi, ha aparegut l’interior sencer d’un pany de muralla de 5 m i dues parets perpendiculars d’una habitació. Segons ha explicat a l’ACN la codirectora, el més rellevant és que aquesta habitació “està anul·lada” per la construcció d’una altra fortalesa. Al segon sector, s’han trobat restes d’un camp de sitges medieval. A sota, pedres grans i la banqueta d’una possible casa. En un nivell més antic, han aparegut restes del paviment de còdols de la muralla ja coneguda i, més a sota, pedres més grosses del que podria ser l’ampliació d’una torre defensiva.

Pel que fa al poblat medieval de l’Esquerda, els treballs han servit per delimitar les habitacions del celler descobert el 2021 i s’ha obert un nou espai cap a ponent on hi ha un “enderroc molt potent” de pedres. Es preveu que aquest àmbit s’excavi en les properes campanyes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia