Altres

OPINIÓ

Mutare: cultura i transformació social

El 16 de maig de 2018, la Fundació Carulla ens va citar a la primera Plenària Mutare, a l’Antiga Fàbrica Damm de Barcelona, per llençar-nos moltes preguntes i persuadir-nos per fer-nos-en encara més. Al cap de dues hores, més de 300 persones ens trobàvem immerses en un procés col·laboratiu d’escolta i cocreació d’un ens polièdric i transformador que s’ha convertit en una caixa d’eines per al món cultural i social. Avui, La fórmula Mutare: Com la cultura transforma, que la Fundació Carulla ha editat amb la col·laboració de Trànsit Projectes, és un llibre de referència per entendre com la cultura és un eix fonamental del triple impacte social, mediambiental i econòmic.

Quan es va convocar la primera plenària, Mutare encara estava en procés de gestació, i va ser així perquè la Fundació Carulla va voler compartir l’embrió de la seva filosofia en un projecte transversal de sector, en què tots els agents d’interès hi fossin implicats. De la trobada, en van sorgir 1.950 idees, 75 propostes i un decàleg que l’equip liderat per Marta Esteve ha desplegat en diferents trobades i projectes a Barcelona i en l’àmbit territorial, sempre amb l’ànim de buscar els punts en comú i abraçar la diferència, per situar l’escolta al centre de tot i fomentar la participació, inspirant-se en projectes existents fins a convertir-se, en si mateix, en una inspiració.

El decàleg Mutare presenta els següents punts: 1) Compromís amb els reptes socials, 2) Cultura per a totes les persones, 3) Aportació d’innovació artística i social, 4) La persona, protagonista activa, 5) Connectar des de l’emoció i la il·lusió pel canvi, 6) Sentit crític, 7) Infants i joves creadors, 8) Implicació i cocreació, 9) Rigor metodològic i 10) Sostenibilitat. El llibre connecta tots aquests propòsits amb cinc valors que els interrelacionen: impulsar persones, despertar emocions, promoure el diàleg, alliberar coneixement i crear ecosistemes. Aquests són els cinc capítols del llibre que, al seu torn, tenen cinc apartats, tres dels quals corresponen a l’acrònim i les síl·labes de MU-TA-RE, amb tres eixos de treball metodològic: MU (metodologies útils), TA (tendències i accions) i RE (recursos per experimentar). A banda, aporten un exemple d’una experiència artística i algunes preguntes clau per reflexionar sobre el nostre propi projecte, una eina de mesura de l’impacte i de seguiment un cop assolides les fites que ens hem marcat.

La fórmula Mutare és un treball consistent, amb un aparell teòric robust, i generoses dosis de theoreia, praxis i poiesis. El llibre respira harmonia i esperança, propòsit i sentit comú. Les seves línies estan alineades a l’Agenda 2030, els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i els principis de la sostenibilitat, i en si mateix és revolucionari perquè situa un sector coix i endarrerit en l’epicentre de la transformació cap a un món millor. Cal que el sector cultural esdevingui un agent de canvi, per contribuir a una societat més justa i sàvia, alliberadora i feliç, que respecti l’entorn i els principis d’una economia equitativa, inclusiva i regenerativa. La fórmula Mutare esdevé un motor innovador que aporta valor a tot l’ecosistema cultural i ens ho posa fàcil, amb un llenguatge concís i entenedor, exemples vius i testimonis propers, i introdueix conceptes que ja caldria que coneguéssim.

Mutare és el primer projecte d’impacte en l’àmbit cultural que té una profunda petjada transformadora. Trenca barreres, pensa en global per arribar a allò concret i, en situar-nos a tots com a cocreadors, ens involucra en un procés de metamorfosi sistèmica des de l’inconformisme. Mutare és ja al centre de tots els projectes culturals, però la cultura encara no n’és conscient. Mutare ens ha de despertar i ens ha d’alertar: tot ha de canviar per seguir igual. Perquè cal construir el demà amb uns fonaments regeneradors que posin el centre en el nosaltres, mirin cap enfora, facin emergir la col·lectivitat des de l’emoció i donin resposta als reptes que ens imposa un món en crisi perpètua. Perquè l’art és la veu de l’impacte, i cal que nosaltres en siguem l’altaveu.

La fórmula Mutare: Com la cultura transforma
Autoria: Fundació Carulla
Producció i realització editorial: Trànsit Projectes i Mucho


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia