Art

ART

Dels enigmes d’Alícia a la carnalitat de Rubens

Els enigmes d’Alícia, l’exuberància carnal de Rubens i l’efervescència cultural sota la República de Weimar són les grans exposicions que proposa Caixafòrum Barcelona per a la nova temporada, durant la qual CosmoCaixa dedicarà també un muntatge interactiu als extraterrestres. La primera gran producció, Els mons d’Alícia, provinent del Victoria and Albert Museum de Londres, on es va veure el 2020, s’estrenarà el 17 d’octubre i s’endinsarà en el complex imaginari d’aquest clàssic de la literatura victoriana de gran influència en tots els camps de la creació, des de la literatura mateixa i la filosofia, a la ciència, la moda, el cinema, les arts plàstiques i la cultura popular. Serà l’exposició més ambiciosa dedicada fins ara a la terra de meravelles concebuda per Lewis Carroll fa gairebé 160 anys per tal d’abordar-la en totes les seves facetes, tots els mons fascinants que es van obrir des que Alícia va ficar-se encuriosida al cau d’un conillet blanc que tenia pressa. Oberta a Barcelona fins al 23 de febrer, el muntatge aprofundirà, amb una posada en escena teatral i immersiva, en els antecedents i el context de l’obra, fent atenció a les interpretacions a què ha donat lloc des de diferents disciplines i oferint una dimensió lúdica i un espai de reflexió per establir un diàleg entre el món d’Alícia i el present.

A partir de l’1 d’abril, i fins al 27 de juliol de 2025, arribarà Temps incerts. Alemanya entreguerres, que s’endinsa en els anys convulsos i efervescents de la República de Weimar (1919-1933), just abans del triomf del nazisme, quan l’imperi germànic, derrotat i humiliat en la Gran Guerra, va buscar la seva identitat en un model democràtic que, no sense tensions, va propiciar una explosió de creativitat artística, alliberament sexual i pensament revolucionari. Amb obres de Jeanne Mammen, Otto Dix o Käthe Kollwitz (els qui no coneguin aquesta extraordinària i commovedora escultora faran bé d’acostar-s’hi), a més d’abundant material d’arxiu i elements interactius per recrear també la música, la literatura i el cinema del període, l’exposició aspira a presentar el fris cultural d’un temps d’incertesa durant el qual es va sembrar, sí, la llavor tortuosa del feixisme, però també van emergir fars indiscutibles com la Bauhaus, Thomas Mann, Fritz Lang o Albert Einstein.

L’altra gran aposta de la temporada a Barcelona serà l’exposició Rubens i els artistes barrocs flamencs, que reunirà peces procedents del Museu del Prado, estret col·laborador del Caixafòrum, del 28 de maig al 21 de setembre de 2025. Hi haurà prop de seixanta obres de l’artista que va pintar amb més realisme la carn (abans que Bacon l’escorxés), en diàleg amb altres de Van Dyck, Jordaens o Brueghel que testimonien la influència que Rubens va exercir en altres mestres contemporanis. Entre els quadres que cedirà el Prado, hi ha El naixement d’Apol·lo i Diana, La mort de Sèneca o La Immaculada Concepció.

Sense moure’ns encara de Barcelona, CosmoCaixa, inaugurarà el 25 de febrer Extraterrestres. Hi ha vida fora de la Terra?, que se sumarà a MateMiFaSol, oberta des del juliol, i a dues noves projeccions al Planetari. El muntatge sobre la possibilitat que hi hagi vida més enllà del nostre planeta explora com hem imaginat aquests altres mons a través de l’art, el cinema o la literatura, i planteja, amb elements interactius, maquetes, objectes reals i obres d’art, algunes de les seves concrecions científiques i tecnològiques.

Pel que fa als Caixafòrum territorials, continuaran intercanviant-se propostes itinerants de contingut didàctic. Així doncs, a l’edifici de la Fontana d’Or de Girona es presentarà, a partir del 26 de setembre, Colors del món, una selecció dels millors fotògrafs de la revista National Geographic, com ara Joel Sartore o Steve Winte, i el 20 de març hi arribarà Naufragis. Arqueologia submergida, que s’estrenarà dins la xarxa de centres culturals de la Fundació La Caixa per reivindicar el patrimoni ocult dins el mar, en col·laboració amb el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC). A Tarragona, la temporada començarà amb Còmic. Somnis i història, el 15 d’octubre, i es reprendrà el 25 de març de 2025 amb Mamut. El gegant de l’edat del gel. I a Lleida seguirà la gira de Print3D. Reimprimir la realitat, que obrirà el 19 de setembre fins al 16 de febrer de 2025, i de Colors del món, a partir del 19 de març de 2025.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia