Altres

Més de 40 propostes en la nova temporada de cultura

Figueres comptarà entre setembre i desembre amb un ampli ventall d’activitats culturals que inclouen arts escèniques, música, exposicions, cicles de cursos, conferències i clubs de lectura. La variada oferta d’activitats de la temporada de Figueres Cultura es va presentar ahir al Teatre Municipal El Jardí i és impulsada per l’Ajuntament de Figueres a través de Figueres a Escena, del Museu de l’Empordà i de la Biblioteca Fages de Climent.

El Petit Príncep, Prima Facie, Clara Peya i L’adversari són alguns dels noms de la nova temporada de Figueres a Escena, que tindrà lloc al Teatre Municipal El Jardí, la sala La Cate i l’Auditori dels Caputxins. A més, el Museu de l’Empordà comptarà amb exposicions com la commemoració dels 50 anys del TeatreMuseu Dalí i la Biblioteca proposa nous clubs de lectura i conferències i recorda Salvador Dalí, Montserrat Vayreda, Vicenç Pagès i Àngel Guimerà.

Figueres a Escena ha programat més de 40 propostes pròpies i d’organitzadors externs. Es podran veure espectacles teatrals de gran format com la comèdia de Ramon Madaula, Conqueridors, o L’adversari, un espectacle protagonitzat per Pere Arquillué i Carles Martínez que narra la història real de l’assassí Jean Claude Romand. A propòsit d’aquesta posada en escena, la Biblioteca i Figueres a Escena han programat una xerrada gratuïta amb el dramaturg de l’obra, Marc Artigau, i el forense Narcís Bardalet per aprofundir en el cas.

En gran format, també es podrà veure el multipremiat i aplaudit monòleg amb Vicky Luengo Prima Facie, que posa el punt de mira a les agressions sexuals. Aprofitant la representació, s’ha programat el cicle “Els límits del consentiment” per parlar sobre el consentiment i el plaer. Inclou altres propostes com l’espectacle de petit format La punta de l’iceberg de la companyia La Virgueria, sobre el plaer femení; la presentació del llibre El sentido del consentir de Clara Serra, organitzat conjuntament amb el Servei municipal d’Informació i Atenció a les Dones; un taller amb una psicòloga sobre com acompanyar joves i adolescents en la sexualitat, impulsat per l’Aula de Teatre; i la projecció del documental Not a pretty picture a càrrec de Cineclub Diòptria.

El Teatre Municipal El Jardí també serà escenari d’altres èxits de la cartellera com el musical El Petit Príncep d’Àngel Llàcer, que comença la gira a Figueres amb tres funcions; l’estrena estatal de la companyia de circ del Quebec Machine de Cirque, en una proposta en col·laboració amb el Festival Temporada Alta; la cita anual amb la Fundació Òpera de Catalunya, enguany amb La bohème, de Puccini; una altra història del Búnquer confidencial; o la versió d’El trencanous, del Ballet de Barcelona.

En petit format, es representarà Pols de diamant, amb Albert Salazar i Dafnis Balduz. Es tracta d’un espectacle sobre homofòbia escrit pel jove dramaturg Pau Coya, amb qui l’Aula de Teatre també ha programat una xerrada-taller gratuïta.

En l’àmbit musical, s’han programat diverses propostes a la sala La Cate, com la presentació del nou disc de Clara Peya, Corsé; l’espectacle Caminos, de Juan Gómez ‘Chicuelo’, amb dansa espanyola en directe; o la presentació del nou espectacle del grup empordanès Northern Cellos. També al Teatre Municipal El Jardí hi actuarà Quim Mandado, cantant i baixista del mític grup Sangtraït que repassarà els seus 40 anys de directes.

L’Auditori dels Caputxins també serà escenari de concerts amb una proposta del festival Schubertíada per obrir la temporada; dos concerts de clàssica amb els solistes de l’orquestra simfònica UniSo i Gardenia Trio; i un concert benèfic a càrrec de Tramunt.Cor.

Per a tots els públics, a banda del musical El Petit Príncep (a partir de 4 anys), s’ha programat una jornada de circ oberta a tothom amb un espectacle i tallers a la plaça de Josep Pla; l’estrena de la nova gira d’El Pot Petit amb una doble funció; l’espectacle teatral Hola, ràbia! (a partir de 5 anys); l’espectacle de dansa

Plàncton de les Big Bouncers (a partir de 6 anys) i l’espectacle musical per a la primera infància Juguem? de Ninnus (de 0 a 4 anys).

Servei de cangur

Des de la temporada passada, l’Ajuntament de Figueres, gràcies al programa Temps x Cures, ofereix serveis de canguratge en alguns dels espectacles programats al Teatre Municipal El Jardí. Aquesta tardor quatre espectacles tallers infantils d’arts escèniques, a càrrec de l’Aula de Teatre, dirigits a infants d’entre 3 i 12 anys, mentre els adults gaudeixen de la funció. Es tracta d’un servei gratuït que es pot reservar a través del web de Figueres a Escena.

Per tal que el públic pugui venir a veure diferents propostes a preus molt assequibles, l’Ajuntament de Figueres, una temporada més, ofereix abonaments: un de combinat amb cinc espectacles per 60 euros, o bé el paquet excel·lent+estrella, que combina dos espectacles per entre 30 i 38 euros segons la combinació. Les entrades es posen a la venda aquest dijous 5 de setembre de 19 a 21 h a la taquilla del Teatre Municipal El Jardí i a partir de les 19.30 h al web www.figueresaescena.cat.

Activitats al Museu de l’Empordà

Entre les activitats més destacades del Museu de l’Empordà hi ha exposicions i cicle de cursos. Entre les exposicions hi ha 50 anys del Teatre-Museu Dalí, a partir del 14 de desembre a la Sala d’Exposicions l’Escorxador i amb Josep Playà com a comissari. L’efemèride permet recuperar el doble vessant del passat com a teatre i espai per a altres dimensions artístiques, i la seva conversió en museu.

A més, a partir del 15 de novembre hi haurà Noves Adquisicions 2022-2024, on es mostraran les peces que han entrat a formar part del fons del museu des del 2022. Les donacions són de persones generoses, d’adquisicions pròpies i dipositades per la Generalitat de Catalunya.

Els tres cicles de cursos Històries de l’Art programats són Una història de l’art amb Tintín, Una història de l’art i la música i Una història de l’art i els falsos.

Més propostes

La Biblioteca Fages de Climent proposa tres nous clubs de lectura temàtics, amb les places exhaurides, a banda dels que ja hi ha consolidats i amb llista d’espera: La vida secreta de Salvador Dalí, coordinat per Josep Playà; Ulls per un món en flames (per Rocco Muraro), i un sobre memòria democràtica coordinat per Miquel Aguirre, director del MUME.

Per a commemorar els 50 anys del Teatre-Museu Dalí també hi haurà la conferència La biblioteca de Salvador Dalí. Un laboratori d’idees, a càrrec de Carme Ruiz González, sotsdirectora de l’Àrea de Col·leccions i Exposicions de la Fundació Gala-Salvador Dalí de Figueres. Altres efemèrides a tenir en compte són les activitats referents a l’Any Montserrat Vayreda, que prosseguiran amb un concert a càrrec de Mini-Stress que musicarà alguns dels seus poemes.

Altrament, l’Any Guimerà comptarà amb l’espectacle Paraula de Guimerà a càrrec de l’associació Q-ars Teatre, una lectura acompanyada d’una selecció musical de compositors coetanis i contemporanis.

En l’àmbit de les conferències de divulgació s’ha programat un nou cicle sobre geopolítica a càrrec de Javier Albarracín Corredor, professor de la Blanquerna, que tindrà lloc els dijous de novembre (18.30 h). A més, intel·ligència artificial (amb Karina Gibert) o teoria quàntica (Marius Oltean).

D’altra banda, es duran a terme diverses propostes en memòria de Vicenç Pagès Jordà, com els clubs de lectura centrats en alguna de les seves obres, la conferència a càrrec de Joaquim Noguero o el concert dels figuerencs Glòria Cristina i Jordi Casals.

En la programació familiar, a banda de les hores del conte per a nadons i per a majors de 3 anys, destaca un taller tecnològic de gravació amb Chroma Key, per a infants de 9 a 12 anys, en el marc del projecte BiblioSTEAM, de la Diputació de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.