Música

Crònica

La Fura contagia l’èxtasi del seu ‘Carmina Burana’

Que un espectacle ompli cinc funcions de l’Auditori de Girona, reunint fins diumenge 5.564 espectadors, ja diu molt de l’obra que s’hi representa. Es tracta de Carmina Burana, una de les obres més populars de la música clàssica, que, a més, arriba amb la versió del gran clàssic que la Fura del Baus ha passejat per tot el món. Aquest ha estat l’espectacle escollit per obrir el festival Temporada Alta, que, durant 11 setmanes, oferirà la seva programació més ambiciosa.

El muntatge dirigit per Carlus Padrissa té una posada en escena espectacular de la reconeguda obra musical del compositor Carl Orff, que disposa de més d’una cinquantena d’artistes per elaborar una experiència sensorial, musical i teatral volgudament immersiva. I participativa, amb interaccions amb el públic, fins i tot per part del director d’orquestra. Tot, amb una estètica entre kubrickiana (els goliards semblen sorgits d’Eyes wide shut) i japonesa (màscares, maquillatge i algunes vestimentes).

Hi trobem molts elements característicament furers. En primer lloc, un gran cilindre situat al bell mig de l’escenari que embolcalla l’orquestra i serveix com a pantalla tridimensional on es projecten il·lustracions i muntatges audiovisuals de la cèlebre obra, composta entre el 1935 i el 1936 per Orff a partir de 24 poemes dels 300 recollits en un còdex del segle XIII. Una lluna gegant, un desgel, un èxtasi floral, una verema en directe, les tavernes, cantants penjats de grues o submergits sota litres de vi, aigua i foc són alguns dels elements escenogràfics que acompanyen aquests versos cantats que enalteixen el plaer de viure, l’interès pels plaers terrenals, l’amor carnal i el gaudi de la naturalesa. També, una obra universal que tracta sobre el pas a la pubertat i l’empoderament femení, amb una nena que passa a ser dona.

Una versió de La Fura dels Baus que s’adiu molt amb l’esperit original concebut per Orff, gran amant de les noves tecnologies i les seves possibilitats escèniques ja en el seu dia. Recordem que La Fura va formar-se en els seus inicis de festes tradicionals com ara la Patum de Berga i els correfocs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.