Llibres

girona

Carolina Maria de Jesús: la veu de les ‘faveles’ al Pepe Sales

La 18a edició del Festival d’Art Independent Pepe Sales, que tindrà lloc a Girona entre els dies 1 i 15 de febrer del 2025, estarà dedicada a la vida i l’obra de l’escriptora brasilera Carolina Maria de Jesús (Sacramento, Minas Gerais, 1914 - São Paulo, 1977). Serà la novena dona que protagonitza el Pepe Sales, que assoleix així la paritat en el seu historial.

Dona negra besneta d’esclau, pobra, mare soltera i amb escassa formació –només dos cursos a l’escola li van servir per aprendre a llegir i escriure–, Carolina Maria de Jesús es va convertir en un sisme social i cultural al Brasil i en un fenomen literari internacional amb el seu primer llibre, Quarto de despejo (1960), sobre les seves vivències i les dels seus veïns i veïnes a la miserable favela Canindé de São Paulo, on s’havia vist forçada a emigrar des de la comunitat rural on havia nascut. El llibre ja es va publicar en català el 1963 amb el títol Els mals endreços (Diari d’una dona de les barraques).

El Festival Pepe Sales, organitzat per l’associació cultural La Penyora i dirigit per Lluís Llamas i Consol Ribas, ha trobat en Carolina Maria de Jesús “una escriptora que va lluitar contra el seu destí, marcat pel racisme estructural del Brasil”, un altre personatge perfecte per inspirar les creacions dels seus artistes voluntaris, que són l’essència del festival: representants del món de la música, les arts escèniques i plàstiques, el cinema i el pensament, molts dels quals són fidels col·laboradors altruistes –el banyolí Albert Serra ho és des de la primera edició– del festival, basat en el trinomi “cultura, criteri i llibertat”. A través de Carolina Maria de Jesús, “una caixa on caben milers de reivindicacions”, el festival tocarà temes relacionats amb el racisme, la fam en temps de globalització, els desplaçaments forçats i “el poder de l’educació”: una autèntica “arma” que a l’autora li va permetre mostrar i denunciar una realitat poc coneguda dins del seu propi país, a través del que posteriorment s’ha conegut com a “literatura del suburbi” o “literatura perifèrica”. La programació del festival , que s’anunciarà més endavant, mantindrà l’estructura habitual i la gratuïtat, amb el Centre Cultural La Mercè com a espai central. El festival gironí ha tingut com a protagonistes Pepe Sales (2008), Miquel Bauçà (2009), Pedro Casariego (2010), Lluís Vilà (2011), Santa Teresa de Jesús (2012), Carilda Oliver (2013), Juan Eduardo Cirlot (2014), Renée Vivien (2015), Roberto Bolaño (2016), Jean Genet (2017), Elena Garro (2018), Yi Sang (2019), Forugh Farrojzad (2020), Charles Bukowski (2021), Maya Angelou (2022), Alejandra Pizarnik (2023) i Natalie C. Barney (2024).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia