Art

LES PLANES D’HOSTOLES

La fàbrica Dusol serà un centre cultural

L’edifici de l’antiga fàbrica Filatures Dusol, de les Planes d’Hostoles, que va tancar les portes el 2012, està començant a tenir una nova vida com a centre cultural, gràcies a la iniciativa de l’australiana Deborah Kee Higgins, amb un llarg currículum en el món de la producció cultural que inclou el seu treball com a codirectora, amb Barry Hogan, del prestigiós festival musical All Tomorrow’s Parties, al Regne Unit, els Estats Units i altres països. Deborah Kee Higgins, que en els últims anys també ha dirigit la galeria d’art barcelonina Potassi K19 , ha comprat l’edifici de la Dusol, que té una superfície útil d’uns 8.500 metres quadrats, però el projecte del nou centre cultural l’està desenvolupant un col·lectiu que ja s’ha constituït com a associació cultural, amb el nom de Chinanagoland: el nom d’una anguila, evocat pels múltiples tubs que hi ha a les parets de l’edifici.

“Estem en el procés de convertir tot això en una fàbrica de creació, que sigui també residència d’art i fòrum de debat, però tenim un equip molt petit i anem treballant al nostre ritme, de manera sensata. Moltes zones de l’edifici encara no estan obertes al públic perquè no s’han netejat i rehabilitat. Algun dia ens agradaria fer-hi, per exemple, un espectacle de circ, però només serà possible quan l’espai estigui en condicions”, diu l’artista visual Ana Mattioli en representació de l’associació. Però l’associació no està aturada, en espera de tenir el local completament endreçat “a molt llarg termini”: aquest estiu s’hi van fer sardanes en una jornada festiva per presentar el projecte al poble i sobretot per mostrar als antics treballadors de la fàbrica i residents a l’antiga colònia adjacent l’actual estat de l’edifici i el que s’hi vol fer. I aquest dissabte, 21 de setembre, es representarà a la Dusol la peça performativa Humans being time , presentada per primera vegada el setembre del 2022 a la galeria Potassi K19. Aquest acte s’ha fet coincidir amb les Festes de la Santa Espina, de les Planes, perquè la voluntat de l’associació és “contribuir a l’oferta cultural del poble, amb criteris de comunitat, sostenibilitat, creativitat i preservació del patrimoni”.

Un acte de 24 hores

A Humans being time, durant 24 hores, els participants es converteixen en les hores d’un rellotge digital que avança. Per fer-ho possible, s’ha fet una crida per demanar voluntaris i voluntàries que, durant una hora, vagin canviant de posició cada minut, cada deu minuts o cada hora, en funció del paper que interpretin dins del rellotge. La performance serà filmada i cal vestir de negre per participar-hi. Per inscriure’s a l’acció: https//shorturl.at/SuesD . Hi haurà un pica-pica per als participants. “Vols convertir-te en temps amb nosaltres?”, és la pregunta que formulen els organitzadors als possibles voluntaris i voluntàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.