Música

CRÒNICA

La font inesgotable del ‘folklore’

Lucia Fumero va inaugurar dimecres el Mercat de Música Viva de Vic amb l’estrena d’un encisador projecte coproduït amb La Marfà anomenat Folklore, construït a partir de les músiques populars de diferents parts del planeta que han acabat definint el discurs artístic de la pianista.

Aquest concepte, però, podria servir també de leitmotiv d’aquest any al Mercat, ja que, com s’ha vist, també, en edicions recents, el folklore continua sent una font inesgotable d’inspiració no únicament per a Fumero sinó també per a un llarg reguitzell de propostes no particularment circumscrites en l’àmbit més estricte de la música tradicional i popular.

És el cas, per exemple, de Maestro Espada, un dels grups més aplaudits en la jornada de dimecres. En la línia d’altres experiments en aquesta mateixa òrbita fets durant els últims anys en diferents racons de la península, els germans murcians Alejandro Hernández i Víctor Hernández –cara a cara a l’escenari, amb un bateria, Raúl Frutos, entremig i la col·laboració, al final, del Cor del Conservatori del Liceu– van unir electrònica amb llaüts i castanyetes, tot posant un cop més en relleu que, tal vegada, la manera de mantenir viva la música popular és, també, sotmetent-la a experiments com aquest. El primer disc del duo, homònim i produït pel barceloní Raül Refree, es pot escoltar des de divendres passat.

Insistint en aquesta idea de folklore, ahir, Caamaño & Ameixeiras van crear interessants atmosferes a partir de la música d’arrel gallega, i els coreans Dongyang Gozupa van posar en diàleg l’exuberant tradició musical del seu país amb l’experimentació dels catalans Blood Quartet. Però seria injust tancar aquesta crònica sense parlar de les actuacions, el dia abans, de Júlia Colom (avançant cançons d’un segon disc, en aquest cas, que s’allunya del folklore de Mallorca per indagar les “pors, inseguretats i desitjos” de la cantant) i el virtuosíssim duo integrat pel cornellanenc Chicuelo (guitarra) i el menorquí Marco Mezquida (piano), que, acompanyats d’un percussionista fantàstic, Paco de Mode, van estrenar el seu tercer disc conjunt: Del alma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia