Llibres

cultura

Ha mort el poeta valencià Ramon Guillem

Guardonat amb una multitud de premis al llarg de la seva carrera

El poeta, narrador i assagista Ramon Guillem Alapont ha mort avui, a l’edat de 65 anys, segons ha informat l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), entitat de la qual va ser soci d’honor i vicepresident pel País Valencià (2005-2013).

Nascut l’any 1955 a Catarroja, va llicenciar-se en Geografia i Història per la Universitat de València, i actualment treballava com a tècnic d’arxius a la Biblioteca del seu municipi. Va començar a publicar poesia, assaig i narrativa a mitjans dels vuitanta i amb el pas del temps es va anar convertint en una referència fonamental de la literatura valenciana. Va conquerir nombrosos premis com el de la Crítica Serra d’Or i el d’Ausiàs March per Terra d’aigua (1993), el de Vicent Andrés Estellés, per Celebració de la mirada (2004) i Abisme i ocell (2009), o el de Maria Mercè Marçal per La set intacta (2014). Però sobretot li va fer especial il·lusió rebre l’any 2012 el Porrot d’Honor de les Lletres Valencianes, segons va revelar en una entrevista en aquest mateix mitjà de comunicació: “ha sigut una alegria molt gran, perquè és un premi a què no et presentes, que no t’esperes i, a més, és un premi a tota la trajectòria, la qual cosa vol dir que has fet bé alguna cosa en tots aquests anys”.

També va ser un gran dinamitzador cultural i un activista. Va ser membre de l’entitat de gestió de drets reprogràfics CEDRO, vicepresident de l’AELC al País Valencià (2005-2013), i fundador de la revista literària Daina. Es considerava un lletraferit, no li agradava la situació actual del país, i expressava que mantenir i promoure el prestigi de la llengua era una tasca de tots, des de la societat en general fins a les biblioteques, les llibreries, les institucions i els mitjans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia