Arts escèniques

musical

El TNC esperona la il·lusió amb el musical ‘Ànima’ a la Sala Gran

La creació de musicals contemporanis partint de zero està ben bé als marges de la producció teatral. Per coincidir amb el tema de la temporada, el TNC ha convidat la jove companyia (tenen entre 30 i 40 anys) a aixecar el teló de la Sala Gran. Ho faran amb Ànima, un musical inspirat en el món de l’animació a l’Amèrica dels anys trenta, a partir d’una noia que somia convertir-se en professional de l’animació. En realitat, coincideix amb la dificultat i l’entusiasme dels joves que han anat desgranant l’univers amb un equip d’intèrprets amb Paula Malia de protagonista. S’estrena dijous i es podrà veure fins al 27 d’octubre.

Malia admet que és perillosa la cita “Si vols, pots”: “Què passa si no ho aconsegueixes, que és culpa teva?”, es pregunta. Aquest musical també recull derrotes. Ningú els qüestiona el seu talent, però la secció de dibuix està reservada als homes mentre les dones es dediquen, en tot cas, a pintar cada fotograma. Quasi un segle més tard, la situació laboral s’ha corregit però no resolt, aclareix l’autora del text, Blanca Bardagil. La font d’inspiració és l’àvia d’Oriol Burés, que tenia una gran habilitat dibuixant tot i que mai va poder-s’hi dedicar professionalment. En el camí de recerca han descobert que aquesta frustració en la il·lustració va ser molt comuna.

La música (Adrià Barbosa i Abel Garriga) navega pel swing dels anys trenta americans (George Gershwin i Cole Porter) i també per la música contemporània de musical. També el ball incorpora números brillants (Clara Casals i Chema Zamora) i un de claqué contemporani que serveix per explicar un passatge narratiu (Sharon Lavi). Ànima la dirigeix Gara Roda.

El musical arriba amb notables credencials i el major entusiasme. Perquè, tot i que la majoria són molt joves, ja han forjat carrera en el món del musical. A més d’Annabel Totusaus, Clara Solé, Aina Sánchez i Toni Viñals, el repartiment es completa amb Alexandre Ars, Oriol Burés, Bernat Cot, Víctor G. Casademunt, Marc Gómez, Bernat Mestre, Berta Peñalver, Diana Roig, Joana Roselló, Pol Roselló Weisz i Lucía Torres.

Viñals: “Hem trencat un marc mental”

Ànima va sortir del calaix gràcies al concurs Riiiing! (Grec, 2023). A hores d’ara, el seu impulsor, Toni Viñals, busca muntar una segona edició. D’aquella presentació a productors acabaran estrenant-se 4 obres de diferent format, entre el curs passat i l’actual. Una de les lamentacions era que el TNC hagués oblidat els musicals. Els antecedents es remunten a Aloma (2008) o El crim de lord Arthur Saville (2012). Portaceli no descarta que hi pugui haver més musicals de creació com l’actual. Sí que sosté que cal trobar l’encaix amb el relat de la temporada. Per a Viñals, Ànima demostra que han trencat “un marc mental” en què semblava impossible fer un viatge de creació musical a la Sala Gran. Ara, el repte és que Ànima arribi al teatre privat després de les cinc setmanes al TNC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia