LLETRES
Vicenç Llorca, Vinyet Panyella i Carla Fajardo obriran dimecres La Vila en Vers
Una desena de veus representatives de la poesia catalana participaran a la tercera edició del certamen poètic La Vila en Vers, que començarà aquest dimecres i acabarà el 4 d’octubre, a Vilafranca del Penedès. Seran quatre vetllades a càrrec d’autors consagrats com Vicenç Llorca, Vinyet Panyella i David Castillo, al costat d’altres inèdits, com la vilafranquina Anna Tomàs. Organitzat per La Cultural Llibreria i dirigit pel poeta vilafranquí Santi Borrell, el certamen tindrà una notable participació penedesenca, ja que, a més de la sitgetana Panyella i d’Anna Tomàs, comptarà amb la presència de la ribetana Lídia Gázquez, la vilanovina Raquel Casas o el sadurninenc Xavier Zambrano, segons apunta l’organització.
A la vetllada inaugural d’aquest dimecres, a les vuit del vespre al claustre de Sant Francesc, hi intervindrà el professor, novel·lista i traductor, Vicenç Llorca (Barcelona, 1965), autor d’una vintena d’obres al llarg d’una dilatada i premiada trajectòria que es va iniciar al 1984 amb la publicació del primer poemari. La seva darrera obra –La llum mirada- ha estat distingida amb el Premi de la Crítica Serra d’Or de Poesia 2024. A continuació, llegirà els seus poemes Vinyet Panyella (Sitges, 1954), autora de set poemaris –a més d’assajos i treballs de crítica literària– que, entre altres guardons, va obtenir el Premi Internacional de Poesia Màrius Sempere. Aquesta primera sessió la clourà la periodista Carla Fajardo (Barcelona, 1989), autora dels poemaris Forats (2017) i Limítrofes (2019), que ha esta guardonada recentment amb el Premi de Poesia Senyoriu Ausiàs March.
La segona sessió, que tindrà lloc divendres, dia 27, a les vuit del vespre, a la Nau Alfons XIII de la Família Torres, s’iniciarà amb la veu d’Anna Tomàs que llegirà peces de la seva encara inèdita producció poètica. Després d’una tasca com a prescriptora a través del seu blog literari i de col·laborar amb diversos mitjans de comunicació, la vilafranquina ha decidit donar a conèixer la seva pròpia obra. Tot seguit intervindrà Stefano M Cingolani (Roma, 1956), que viu a Vilafranca i que és autor d’una dotzena d’estudis sobre la història i la literatura catalana medievals, entre els quals destaquen una biografia de Pere el Gran, l’edició crítica de Lo Somni de Bernat Metge i Sant Jordi, una llegenda mil·lenària. La vetllada la clourà el traductor i poeta Xavier Zambrano (Sant Sadurní, 1977), que va ser guardonat amb el premi Josep Maria López Picó de Valliran amb el seu darrer poemari Va durar (2017).
Dues darreres sessions
La tercera sessió de La Vila en Vers, prevista per al dimecres 2 d’octubre, a l’Escorxador, l’obrirà el crític literari, novel·lista i poeta David Castillo (Barcelona, 1961), autor d’una dotzena de poemaris amb els quals ha obtingut el reconeixement de la crítica. Prova d’això és que, des del seu debut l’any 1993, ha obtingut el premi Carles Riba, entre altres distincions. La darrera obra publica és Camp pervers (2023), que aplega poemes escrits entre el 2007 i el 2023. A continuació hi intervindran Lídia Gázquez (Sant Pere de Ribes, 1978), autora del poemari L’animal perfecte (2023) i Raquel Casas (Vilanova i la Geltrú, 1974), autora de sis poemaris, el més recent del qual és Vessar el càntir (2020). Cal destacar que Gázquez i Casas han iniciat el projecte audiovisual Geminades, que inclou la realització de videopoemes i un (vídeo)podcast sobre literatura de proximitat.
L’edició d’enguany de La Vila en Vers acabarà el 4 d’octubre, a les vuit del vespre i a Vinseum, amb la participació del periodista Francesc Bombí-Vilaseca (Barcelona, 1975) que ha debutat com a poeta amb el recull titulat Febre de gel (2023).