Cultura popular

Cultura

Ha mort Jaume Esteve i Oliva, primer timbaler dels Castellers de Vilafranca

Va participar en la primera actuació de la colla el 14 de setembre de 1948, a la plaça de Sant Cugat Sesgarrigues, a l’Alt Penedès

El timbaler Jaume Esteve i Oliva, conegut popularment com a Casalta, ha mort avui, a l’edat de 98 anys, segons han anunciat els Nens del Vendrell, colla castellera amb la qual també va col·laborar durant molts anys.

Va néixer el 1926 al Vendrell. Era el petit de tres germans i al llarg de la seva vida es va dedicar a fer de ferrer, primer, i fuster, després, feina en la qual va treballar 46 anys fent neveres de gel i mobles de cuina en una fàbrica del mateix poble. Era un gran amant del ciclisme i dels diorames, però sobretot es va fer popular com a timbaler. A mitjans dels anys quaranta, va aprendre de l’instrument dins la Lira Vendrellenca, amb la qual van començar a sortir a tocar als diversos balls dels pobles veïns. Amb el temps i les incomptables actuacions, Casalta va esdevenir un referent de la música popular i tradicional.

El 14 de setembre del 1948 amb el seu timbal va participar en la primera actuació dels Castellers de Vilafranca, que es va fer a Sant Cugat Sesgarrigues. En una entrevista a TV3 l’any passat explicava que els de la camisa verda cercaven un timbaler, perquè el que tenien treballava en una fàbrica i no li deixaven fer festa. Ell es va presentar, el van acceptar, i en acabat, el van convidar a un arròs. Una altra anècdota que confessa en la mateixa entrevista és que va formar part d’un grup de castellers que van anar a visitar Pau Casals durant el seu exili a Prada de Conflent. “El pla era anar-lo a veure en un concert i després fer davant seu un pilar de cinc. Jo era allà, preparat amb el meu timbal, i de cop em va caure a terra i es va trencar la pell. Vaig agafar una enrabiada tan grossa que el timbal va quedar oblidat en un traster durant 25 anys!”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia