Arqueologia

CALDES DE MALAVELLA

La nova campanya paleontològica al jaciment del Camp dels Ninots , en marxa

Entre el 9 de setembre i el 4 d’octubre s’està duent a terme una nova campanya d’excavació paleontològica consecutiva al jaciment del Camp dels Ninots -la 21a- a Caldes de Malavella, sota la direcció dels investigadors de l’IPHES-CERCA Bruno Gómez de Soler i Gerard Campeny. Al llarg d’aquestes dues dècades, l’equip de recerca ha posat al descobert una de les seqüències sedimentàries millor conservades i més importants per a la reconstrucció de les condicions paleoclimàtiques i paleoambientals del Pliocè a Europa, amb una antiguitat de 3,1 milions d’anys.

Les diferents línies d’investigació que es duen a terme han posat al descobert una seqüència sedimentària contínua, molt ben conservada i amb un alt grau de resolució temporal, d’un període molt poc conegut i representat en el registre fòssil, però extremadament interessant, ja que correspon al moment immediatament anterior a les dinàmiques glaciars i interglaciars que caracteritzen el clima mediterrani actual.

Enguany el projecte de recerca al Camp dels Ninots celebra el seu vint-i-unè aniversari. Durant tots aquests anys, l’equip de recerca ha demostrat que als més de quaranta metres de profunditat de sediments lacustres acumulats en el cràter d’aquest volcà s’hi ha preservat un ecosistema complet, que permet inferir dades molt rellevants per conèixer la biodiversitat d’aquest moment de la història de la Terra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia