Arts escèniques

ARTS ESCÈNIQUES

“Què diu que fan?”, nou cicle teatral sobre memòria històrica

La xarxa de teatres públics del Camp de Tarragona, el Baix Penedès i les Terres de l’Ebre han organitzat el primer cicle d’espectacles, Què diu que fan? Escenaris de la Catalunya Sud, una programació coordinada que oferirà setze espectacles en quinze municipis. La primera edició del circuit es dedicarà a la memòria històrica com a element transversal, sota el títol Veus i silencis de la memòria. El projecte busca “descentralitzar” la cartellera d’arts escèniques, diversificar els circuits teatrals i fomentar el talent i la creació “de proximitat”, de les companyies i creadors del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Un exemple és l’obra Jo vinc d’un altre temps, produïda pel teatre Fortuny de Reus a partir de l’obra de Ricard Creus.

Els setze espectacles es podran veure al Vendrell, Tarragona, Reus, Cambrils, Valls, Mont-roig del Camp, Alcover, Amposta, Alcanar, Tortosa, Riudoms, Vandellòs-l’Hospitalet de l’Infant, la Canonja, el Morell i la Ràpita. “Qui té l’opció de voltar és el públic. No s’encavalca cap data per, entre octubre i novembre, oferir setze oportunitats de fer un circuit pel territori resseguint tots aquests espectacles amb aquest eix comú”, ha explicat Carles Gispert, gestor cultural de Riudoms i representant programadors de Tarragona i l’Ebre.

L’organització vol que el cicle tingui continuïtat, si també compta amb el finançament del departament de Cultura de la Generalitat i la Diputació de Tarragona i el suport dels ajuntaments, per reeditar un nou cicle l’any que ve, amb la mateixa o una altra temàtica. El director general de Promoció Cultural i Biblioteques, Josep Vives, ha defensat que “hi ha massa crítica suficient”, de públic i d’equipaments, per desplegar “i consolidar” aquest projecte a les comarques tarragonines i ebrenques, com ja es fa amb altres cicles a Girona o Lleida. “Si programem, el públic apareix. Amb una programació diversa i propera, no cal anar a les capitals a veure teatre, el teatre en xarxa l’aproxima al territori”, ha defensat Vives. Segons recull l’ACN, el director general també ha remarcat que amb aquests circuits i aquest treball en xarxa s’incentiva i fa valer “el talent tarragoní i ebrenc” perquè “no sempre es pot actuar al teu propi àmbit de proximitat”.

Els espectacles

Per a la primera edició del cicle s’ha programat 36 poemes a partir del 36, de Ricard Creus, (Barcelona 1928-Anglès 2021), sobre la lluita silenciosa que va portar a la recuperació de les llibertats; Mort a les cunetes, que recorda la nit del 9 de febrer de 1939 a la presó de Maresa; El mestre i el mar, la ficció sobre la història real del mestre català Antoni Benaiges assassinat a la Pedraja, a Burgos; Memòries oblidades, sobre com es torcen les vides de dues dones durant l’aixecament militar; L’enterrador, basada en les vivències de persones com Leoncio Badia Navarro, “l’enterrador de Paterna”; La Primera, un espectacle que homenatja a la primera alcaldessa de Catalunya, Nativitat Yarza Planas; Molotov Cipriano, al voltant del guerriller andalús localitzat recentment en una fossa de Reus; Jo vinc d’un altre temps i Més que un club, el feixisme contra el Barça. Tota la programació i el calendari es pot consultar al web del cicle.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia