Arqueologia

ARQUEOLOGIA

Obren un expedient al propietari de la Font dels Lleons per excavar sense permís

L’Ajuntament de Tarragona i el Govern de la Generalitat han obert un expedient a l’empresa Gesbloc 2000 S.L., propietària de l’edifici situat sobre les restes de la Font dels Lleons, per excavar-les sense permís “durant anys”. Datada al segle II aC i descoberta fa uns 26 anys, la Font dels Lleons és una de les troballes d’època romana més importants de les darreres dècades a la ciutat i conformen l’edifici públic romà més antic fora de la península Itàlica.

L’Ajuntament de Tarragona va tenir coneixement que s’estaven fent treballs sense llicència al monument romà el 29 d’abril. Segons ha avançat el Diari Mes i han confirmat fonts del consistori a l’ACN, el 21 de juny li van notificar a la companyia que suspenien el procediment de protecció de la legalitat urbanística arran de descobrir que s’estaven fent obres sense llicència. Fins que no es resolgui la tramitació de la llicència d’obres, el procediment de disciplina urbanística queda suspès. Per atorgar aquest permís, la Comissió de Cultura ha requerit documentació a la propietat, de la qual encara no n’han obtingut resposta.

La propietat de l’edifici, situat a la part baixa de la ciutat –entre els carrers Eivissa i Pere Martell–, va sol·licitar la llicència d’obres el 3 de maig d’aquest any. Per tant, amb posterioritat a la localització de les obres sense llicència. Actualment, la Comissió de Cultura està a l’espera de la documentació requerida al propietari.

Concretament, han reclamat els resultats d’una intervenció arqueològica per comprovar l’afectació de les actuacions fetes sense autorització sobre les restes arqueològiques i plànols de detall (planta i secció) amb la superposició de l’obra executada i les restes arqueològiques, segons han explicat des del consistori tarragoní.

Consell assessor

El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Tarragona ha sol·licitat aquest mateix divendres que es convoqui, de manera “urgent i immediata”, el Consell Assessor en matèria de Patrimoni Historicoartístic. Els republicans fan aquesta petició després de les informacions sobre la Font dels Lleons aparegudes aquest divendres als mitjans de comunicació. “És un tema molt greu, els membres del Consell Assessor mereixem conèixer tot el que ha passat i com està la situació, ens sorprèn que ni l’alcalde [Rubén] Viñuales ni el conseller de Patrimoni, Nacho García, ens hagin informat”, ha apuntat en un comunicat la portaveu republicana, Maria Roig. La regidora recorda que,“per molt que un jaciment estigui en una finca privada, les restes no són de la propietat, ja que el patrimoni pertany a tota la ciutadania”.

La dels Lleons és una font monumental que es descobrir fa poc més d’un quart de segle durant l’excavació prèvia a la construcció d’un bloc de pisos. A més de tres brolladors de pedra esculpits en forma de cap de lleó, al jaciment també hi van aparèixer centenars de pinyols de préssec i d’oliva, pinyons, nous, trossos de teixit i de cuir i bigues de fusta, que va resultar que eren les primeres restes de matèria orgànica d’època romana localitzades a la península, i que van resistir el pas dels anys gràcies a unes condicions geològiques especials de la zona on es trobaven.

Les restes, durant anys cobertes amb sorra, han estat sovint motiu de disputes entre la propietat i l’Ajuntament, fet que ha impedit dignificar-les, museïtzar-les i incorporar-les a la visita pública al costat de la resta del conjunt declarat patrimoni de la humanitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.