Fotografia

fotografia

A subhasta un àlbum de fotografies de la Barcelona del 1892

Els tresors fotogràfics poden estar amagats en qualsevol racó. Fins i tot en una pastisseria. El que sortirà a subhasta aquest dijous a la sala Bonanova (carrer Muntaner, 527) ha estat reclòs durant més d’un segle dins d’un establiment històric, la pastisseria Collboni de Palamós, que va tancar el 2023. Els propietaris es van vendre el local i tot el que hi havia a dins, inclosos dos àlbums de fotografies antigues que són per sucar-hi pa.

El més llaminer reuneix 69 imatges de la Barcelona del 1892. N’hi ha una d’inèdita de la Sagrada Família, que mostra la col·locació de les bastides de fusta sobre l’absis central dissenyat en estil neogòtic per Francesc de Paula Villar i que Antoni Gaudí va respectar en el seu projecte. Podria ser una de les fotografies més primigènies que existeixen de l’obra magna del genial arquitecte, o almenys això és el que creu Gerard Vidal, expert en art, joieria i gestió de subhastes internacionals que signa l’estudi de l’àlbum. També conté fotografies de diversos exteriors de la ciutat i de localitats del voltant, en què es poden identificar, entre altres, el taller Masriera, l’arc de Triomf, les parròquies de Sant Albert Magne i de Sant Ramón de Penyafort, el passeig de Sant Joan, l’església de Sant Francesc de Sales, el monestir de Sant Genís dels Agudells d’Horta i el monestir de Sant Jeroni de la Murtra, al barri del Canyet de Badalona. I també de valor són deu imatges del port de Barcelona en què apareixen les rèpliques de les caravel·les La Pinta i La Niña que van ser construïdes durant les Festes Colombines de 1892.

L’altre àlbum que estarà a la venda aquest dijous és de naturalesa més íntima. S’hi apleguen retrats de tots els membres de la família de pastissers palamosins Collboni des de 1888 (amb una imatge impactant del globus aerostàtic de Barcelona) fins a mitjans dels anys trenta. Fotografies de bateig, casaments i moments personals de la nissaga que són un extraordinari document per entendre com vivia la burgesia catalana a principis del segle XX. Aquest conjunt inclou alhora una sèrie de cartes manuscrites que expliquen l’obertura d’una fàbrica surera de Palamós a Lisboa. I fins i tot hi ha la placa de plata del centenari de la pastisseria Collboni entregada per l’Ajuntament de Palamós.

Els dos àlbums se subhastaran en dos lots independents. Gerard Vidal pensa que podrien arribar als 1.000 euros i que les institucions haurien de ser les primeres interessades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia