Art

ART

L’‘arkhé’ a les mans

Aquest estiu he des­co­bert l’escul­tor Guido Det­toni, natu­ral de Milà, que va arri­bar a Cata­lu­nya l’any 1961 i ha dei­xat empremta arreu dels Països Cata­lans. El poeta Car­les Duarte en parla com a “italià cata­la­nit­zat, o pot­ser més ben dit català ita­li­a­nit­zat”. El que em fas­cina de Det­toni és la seva capa­ci­tat sinestèsica de “mirar amb les mans i tocar amb els ulls”. És un artista visual i tàctil, un escul­tor i pin­tor que crea les seves obres amb les mans i ens con­du­eix a una experiència sen­so­rial en què la mirada toca l’objecte i les mans escol­ten el batec dels temps.

Totes les obres de Guido Det­toni s’adap­ten a la forma dels dits, dels pal­mells, de tota la mà sen­cera. És una forma d’art ente­ra­ment humana, ergonòmica, i, alhora, de gran espi­ri­tu­a­li­tat. Per a Det­toni, tre­ba­llar amb les mans és un pro­ce­di­ment artístic que esdevé un camí de conei­xe­ment i des­co­bri­ment.

Les obres de Det­toni són tot sig­ni­fi­cat, no hi ha lloc per a la super­fluïtat. Fins i tot el buit és ontològic. Em fa pen­sar en les for­mes loo­si­a­nes on la línia és pura i el que sobra no exis­teix, perquè l’artista l’ha des­ter­rat a l’oblit. Sense arti­fi­cis, sense exces­sos, melo­dia sense orna­ment. És el tre­ball en l’arkhé, el mode­lat de l’ori­gen de totes les coses, perquè som matèria escul­pida a mans de pro­fe­tes, savis, poe­tes i artis­tes. I, al mateix temps, aquesta matèria amaga la idea platònica de la per­fecció de qual­se­vol forma, ja que les mans mode­len la rea­li­tat sen­si­ble a mida de l’ideal de Det­toni, allò que visu­a­litza l’artista quan tanca els ulls per donar sen­tit a la massa verge. Com a la seva obra Maria, tal vegada la més emblemàtica: “Intento tro­bar a la meva memòria a ulls clucs i, a cegues, des­co­breixo la forma que m’apropa al con­cepte.” Aquest és el sor­gir de la forma, amb un tacte actiu evo­ca­dor, que mani­pula la matèria en un estat medi­ta­tiu en què emer­geix l’incons­ci­ent.

“El tacte és con­cret, no men­teix”, afirma Det­toni, i, en la mani­pu­lació, l’artista és capaç de visu­a­lit­zar totes les face­tes de l’objecte. I després arriba el verb: un cop ha tro­bat la forma, seguint la intuïció, comença el camí intel·lec­tual de reconèixer el que s’ha creat. Aquest camí ja no és tan­gi­ble (tàctil), sinó abs­tracte (visual) i, en inter­pre­tar el volum, comença el procés de com­prensió de l’obra, a par­tir de les imat­ges men­tals car­re­ga­des d’història i ide­o­lo­gia que l’artista dibuixa a la seva ment.

De vega­des, Det­toni fa un pas més enllà, i el viatge con­cep­tual con­ti­nua amb la trans­mu­tació. Un cop ha acon­se­guit la forma, l’artista posa el resul­tat del procés mani­pu­la­dor en movi­ment, i és lla­vors quan es creen infi­ni­tat de plans que, super­po­sats gràcies a un pro­grama informàtic dis­se­nyat per ell mateix, es con­ver­tei­xen en un curt cine­ma­togràfic que pot donar lloc a infi­ni­tat de resul­tats estètics. La trans­mu­tació con­ver­teix el volum, en tres dimen­si­ons, en una imatge, de dues dimen­si­ons, tal com plan­te­ja­ven l’art els cubis­tes.

Final­ment, l’objecte torna a aga­far cos i pot con­ver­tir-se en obres com ara Sant Fèlix, una experiència col·lec­tiva de hands-mat­ter (mans­matèria) que par­teix d’un exer­cici con­junt amb infants i joves de Vila­franca del Penedès. Cadas­cun d’ells va mode­lar, a ulls clucs, la seva pròpia escul­tura del sant i, després de l’assem­blatge de les múlti­ples foto­gra­fies de múlti­ples cares de les peti­tes escul­tu­res, Det­toni va escul­pir el que seria el símbol vila­franquí.

Dar­re­ra­ment, Guido Det­toni tre­ba­lla en el con­cepte d’hap­tic-nexus, en què el tacte actiu actua com a nexe entre la matèria i els pro­ces­sos sen­so­ri­als, cog­ni­tius i emo­ci­o­nals. A través de la mani­pu­lació podem arri­bar a racons remots de la memòria i des­per­tar emo­ci­ons que encara no coneixíem, com li pas­sava a aquell nen que cor­ria pels car­rers de Milà mani­pu­lant el fang i mode­lant figu­res que resul­ta­ven ser cada vegada un nou (auto)des­co­bri­ment. Un game-play and joy que demos­tra que tots podem crear for­mes, però només la mà de l’artista pot donar forma a la trans­cendència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.