Llibres

llibres

Quan les dones s’uneixen contra el masclisme

Gemma Pas­qual va néixer a la loca­li­tat valen­ci­ana d’Almoi­nes, a tocar de Gan­dia, el 1967, i es va dedi­car durant força anys a ser ana­lista de sis­te­mes. Dona inqui­eta, sem­pre impli­cada en la lluita en favor del català i en movi­ments polítics i femi­nis­tes, és vocal de la junta de govern de la Ins­ti­tució de les Lle­tres Cata­la­nes, vocal del Con­sell Asses­sor de la Ins­ti­tució de les Lle­tres Cata­la­nes, mem­bre del PEN català i patrona de la Fun­dació Reei­xida.

Tenia ganes d’escriure, i de fer-ho amb un fons pedagògic per a nens i joves. Va debu­tar el 1998 amb la novel·la juve­nil Una set­mana tirant de rock. L’han seguit onze novel·les més i tres de la sèrie, amb molt d’èxit, de la Xènia, que va començar el 2014 amb Xènia, tens un what­sapp. Ha gua­nyat fins a vuit pre­mis lite­ra­ris. “Tinc la sort de viure del que m’agrada”, pot asse­gu­rar actu­al­ment, perquè les seves novel·les s’han venut molt bé.

L’any pas­sat va debu­tar en tex­tos per a adults amb Tor­tu­ra­des, la dolo­rosa història de les dones que van pas­sar per la ter­rorífica comis­sa­ria de la Via Laie­tana de Bar­ce­lona. La va publi­car Coma­ne­gra, edi­to­rial amb què ara ha fet el pas a la novel·la d’adults amb un títol cri­da­ner: La puta i la santa.

Puta i santa són dos ter­mes amb què s’ha estig­ma­tit­zat les dones al llarg de la història i, també, d’alguna manera, són dues de les pro­ta­go­nis­tes de la novel·la. La puta, tal com ano­mena el Car­les (un home pri­mari i vio­lent) a la Maria, és una dona con­tem­porània que tre­ba­lla nete­jant pisos i viu atra­pada en una relació de pare­lla basada en la mani­pu­lació i el mal­trac­ta­ment, físic, sexual i, és clar, psíquic.

La santa és, en apa­rença, un per­so­natge secun­dari, és qui va aju­dar la Maria del pas­sat, la besàvia de la Maria, a des­fer-se del senyor Moli­ner, un fei­xista recal­ci­trant que volia trac­tar-la com a joguina sexual. Així, res­se­guint paral·lela­ment les històries de les dues Maries, besàvia i bes­neta, Gemma Pas­qual ens pre­senta una nis­saga de dones for­tes, llui­ta­do­res i amb coratge que, entre altres embats, i, mal­grat estar sepa­ra­des per gai­rebé un segle, s’han d’enfron­tar a una mateixa situ­ació: la violència mas­clista. Com que el tema és dur, Pas­qual no s’estal­via la cru­esa de les imat­ges de pallis­ses i vio­la­ci­ons. L’ètica vol que passi per davant de l’estètica.

El lli­bre està divi­dit en dos espais tem­po­rals alter­nats. Un és més històric, cen­trat en la lluita de les dones anar­co­sin­di­ca­lis­tes i de la Maria besàvia. L’altre, més con­tem­po­rani, res­se­gueix la vida de la Maria bes­neta, des­cen­dent d’aques­tes dones, i que pateix un seguit d’agres­si­ons. O una agressió con­ti­nu­ada.

Pas­qual explica que “es tracta d’un pro­jecte molt impor­tant” en el qual ha estat tre­ba­llant “durant molt de temps, fins i tot, abans de la publi­cació de Tor­tu­ra­des”. “Aquest lli­bre també és un home­natge als meus avis i al barri de Sants de Bar­ce­lona, un dels esce­na­ris de la novel·la”, hi afe­geix.

Els pares de la pri­mera Maria arri­ben a Bar­ce­lona, al barri indus­trial de Sants, bus­cant feina. “La Maria neix durant la Set­mana Tràgica sota la figuera del pati de la casa que els pares han llo­gat; quan té tretze anys comença a tre­ba­llar a la fàbrica tèxtil de Can Coloma, on ha d’aguan­tar, a més de les llar­gues jor­na­des labo­rals, el senyor Moli­ner, un cap despòtic i abu­sa­dor”, deta­lla.

Pas­sat gai­rebé un segle, la Maria actual, després que la seva pare­lla li clavi l’enèsima pallissa, acon­se­gueix reu­nir prou for­ces per esca­par-se d’ell i refu­giar-se a casa dels seus cosins, els únics fami­li­ars que li que­den, a Sants. Ells, la Teresa i en Pep, l’aju­da­ran a refer la seva vida, a tro­bar una nova feina i a redes­co­brir les pos­si­bi­li­tats de l’auto­es­tima, la feli­ci­tat i el plaer.

Des del pati de la casa, els observa la figuera, la mateixa sota de la qual va néixer la seva besàvia. Les seves arrels pro­te­gei­xen secrets fami­li­ars. Uns secrets que seran ampli­ats quan sigui neces­sari.

Pre­o­cu­pa­ci­ons habi­tu­als

L’autora subrat­lla que la novel·la explica a través d’aquests dos fils argu­men­tals les llui­tes de mol­tes dones “for­tes i llui­ta­do­res”, que es tro­ben en la mateixa situ­ació tot i estar sepa­ra­des per un ampli període de temps. “No em plan­te­java fer un lli­bre femi­nista ni anti­fei­xista, sinó que ha sor­tit així perquè ho duc a l’ADN”, afirma Pas­qual. “Volia fer una gran novel·la per abor­dar algu­nes de les pre­o­cu­pa­ci­ons que ja he anat trac­tant al llarg dels anys.”

“Un dels grans rep­tes ha estat sub­mer­gir-me en la docu­men­tació de l’època, per poder retra­tar de manera fidel alguns esde­ve­ni­ments com ara l’auge indus­trial a Cata­lu­nya, les vagues, l’Expo­sició Uni­ver­sal del 1929, la Segona República, la pri­mera votació de les dones a Espa­nya, la Guerra Civil, la post­guerra, la dic­ta­dura fran­quista...” També es va fer seus car­rers del barri de Sants, esce­nari de dues èpoques que tan bé retrata al llarg de l’obra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.