Fotografia

fotografia

Jorge Ribalta guanya el Premio Nacional de Fotografía 2024

El jurat del guardó del Ministeri de Cultura ha destacat del fotògraf barceloní la seva “extensa trajectòria artística, comissarial i crítica”

El fotògraf i activista cultural Jorge Ribalta (Barcelona, 1963) ha estat reconegut aquest dijous amb el Premio Nacional de Fotografía 2024, que atorga el Ministeri de Cultura, segons informa l’ACN. El jurat ha escollit l’artista per la seva “extensa trajectòria artística, comissarial i crítica” i ha valorat especialment “la seva contribució a la revisió de la fotografia documental i la seva histografia des de la pràctica artística, la investigació i el pensament”. El jurat també ha aplaudit el fet fotogràfic de Ribalta “a partir de la seva història política, establint el vincle de la fotografia amb els moviments obrers, la cultura de l’esforç i la perspectiva de classe”. El premi està dotat amb 30.000 euros.

Ribalta va realitzar la seva primera exposició a Barcelona a finals dels anys 80 i des de llavors la seva obra, que ha tractat des de la poètica del naturalisme a la faceta documental, s’ha pogut veure en exposicions col·lectives i individuals als Estats Units, França i altres països. Fins i tot ha format part de l’exposició New Photography 10, la destaca mostra anual d’artistes emergents que impulsa el Moma de Nova York. Les seves instantànies formen part de destacades col·leccions com la del Museu Reina Sofia de Madrid.

Com a comissari ha liderat exposicions d’artistes consagrats com ara Manolo Laguillo, Helen Levitt o Joan Colom i també mostres col·lectives centrades en la fotografia documental i històrica.

Ribalta també ha estat gestor cultural. En concret, ha estat director del Departament de Programes Públics del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba) entre 1999 i 2009.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia