Art

cultura

Mor l’artista sabadellenc Benet Ferrer, un dels grans ceramistes del país

Va ser Professor de l’Escola Massana i un home molt vinculat des de jove als moviments d’avantguarda

El reconegut artista vallesà Benet Ferrer i Bolunya (Sabadell, 25 d’abril, 1945), que va ser professor a l’Escola Massana de Barcelona, va morir ahir als 79 anys. Va ser un referent sobretot com a ceramista. Va estar vinculat de molt jove a l’avantguarda en aquest camp. La part més important de la seva obra, consistent en la representació exacta d’objectes quotidians, va ser d’orientació hiperrealista. Va dur a terme també “happenings” i diverses accions col·lectives amb participació del públic.

La cerimònia de comiat tindrà lloc aquest dimarts a les 12 del migdia a la sala de cerimònies del tanatori de Sabadell. L’alcaldessa, Marta Farrés, ha recordat la figura de l’artista a la xarxa X: “Lamento el traspàs d’en Benet Ferrer, artista sabadellenc amb una gran trajectòria. Enviem el nostre més sentit condol a la seva família i amics.”

Ferrer es va formar als anys seixanta a l’Escola Industrial d’Arts i Oficis de Sabadell i posteriorment a l’Escola Massana de Barcelona, on va exercir de mestre a partir del 1969. El crític i historiador de l’art Daniel Giralt-Miracle va ser un dels grans defensors de l’obra de Ferrer. Segons ell, un dels moments clau de l’artista va ser l’exposició que va mostrar a l’Espai 10 de la Fundació Joan Miró el 1980, on va mostrar una estructura de fang sense coure. Abans, el 1976, havia fet una exposició a la Galeria G amb escultures de terracota.

La seva obra també es pot gaudir en espais urbans. Així, el 1977 va rebre l’encàrrec d’aixecar el mur de ceràmica a l’autopista de l’Ebre, a Fraga. La seva experiència també va incloure experiments amb ficcions visuals i tàctils que jugaven amb la realitat i objectes vinculats a l’art conceptual.

El 1971 va ser guardonat el Primer premi a la Biennal d’Art a Sabadell i el 1991, el segon en el Concurs del Ministeri d’Indústria del govern espanyol. El 1985 havia rebut una beca del Departament d’Arts Plàstiques de la Generalitat d per a la realització de peces de mobiliari i des del 1987 era membre de l’Acadèmia Internacional de Ceràmica de Ginebra.

Va ser un artista molt vinculat a la seva ciutat. Va formar part del cercle de la Sala 3 de belles Arts i va ser un dels artistes que va signar la carta de denúncia assenyalant la llista de mancances del Museu d’Art del municipi. Va ser l’autor del conegut Monument a Campoamor.

En els darrers anys havia estat vicepresident de l’Associació d’Artistes Plàstics i Visuals. Una de les seves últimes exposicions, inaugurada tot just fa un any, va ser Una trobada inesperada amb un dels seus millors aliats, Josep Madaula.

Ara mateix hi ha una exposició entre el Museu d’Art, l’Acadèmia de Belles Arts i l’Estruch que recull part de la seva obra: Gris Plom. Arts visuals a Sabadell, 1960-2024.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.