Art

art

La Fundació Macba premiarà “el millor artista de l’any”

La Fundació Macba ha creat un nou premi per reconèixer “el millor artista de l’any”, ha anunciat avui la presidenta de la institució, Ainhoa Grandes. Dotat amb 50.000 euros, es lliurarà el 26 de novembre pròxim. Hi haurà un guanyador i tres finalistes, cadascun dels quals rebrà 10.000 euros. El somni de la Fundació Macba és que aquest guardó, que s’entregarà cada dos anys, acabi tenint el prestigi del Turner al Regne Unit, que atorga la Tate Modern, i del Marcel Duchamp a França, propulsat pel Centre Pompidou. En dotació econòmica els supera en molt.

De fet, l’ideari del premi Fundació Macba –aquest és el seu nom– té força similituds amb els dels d’aquests dos països. Els guardonats seran sempre artistes que viuen o treballen a l’Estat espanyol o a Portugal. La inclusió del país veí es va decidir conjuntament amb els membres del comitè d’experts que la Fundació Macba va reunir per seleccionar els artistes que optarien al premi. Tot d’una es va descartar que fos una convocatòria oberta en què es poguessin presentar tots els artistes que volguessin perquè era “més complicat” i es volia garantir “el nivell i la rellevància”. El comitè encarregat de fer la llista tancada l’han format Claudia Segura, responsable de la Col·lecció Macba; Agustín Pérez Rubio, comissari independent i membre del Board del CIMAM de Madrid; Manuel Cirauqui, curador del Museu Guggenheim de Bilbao i director d’einaidea de la Fundació Eina de Barcelona; Tania Pardo, directora del museu CA2M de Madrid; Bárbara Rodriguez, directora d’exposicions i de la Col·lecció del Centro Botín de Santander, i Gilberto González, comissari independent i professor d’estètica a la Universitat de la Laguna de Tenerife.

Cadascun d’ells va defensar cinc noms, de manera que sortís una relació de 30 artistes. Cinc es van repetir i per tant l’elenc va acabar sent de 25. Les bases del premi acoten la raó de ser dels seleccionats, per “la qualitat, la innovació, el discurs i el llenguatge dels seus projectes expositius el 2023 i el 2024, aportant una nova visió de l’art contemporani.” “És un premi del present”, hi afegeix Grandes per deixar clar que no es tracta de distingir trajectòries sinó projectes fets els últims dos anys en un museu, un centre d’art o una galeria, ja sigui en l’àmbit ibèric o a fora. La presidenta de la Fundació Macba pensa en el perfil d’artista de mitjana carrera, ni en l’emergent ni en el consagrat.

El guanyador i els tres finalistes sortiran d’aquests 25 preseleccionats, però seran designats per un altre grup de professionals de l’art. Aquest jurat, coordinat per la mateixa Grandes, ella sense veu ni vot, i que ja s’ha reunit un cop per reduir l’elenc a deu noms, està integrat per Manuel Borja-Villel, exdirector del Macba i del museu Reina Sofía i actual assessor de cultura de la Generalitat; Manuel Segade, director del Reina Sofía; Àngela Molina, filòloga comparatista i crítica d’art; Elvira Dyangani Ose, directora del Macba; Abdellah Karroum, director del Mathaf: Museu Àrab d’Art Modern de Doha, a Qatar; i Adam Szymczyk, comissari de l’oficina de cooperació internacional de la Kunsthaus de Zúrich i director de la Documenta de Kassel 14. Tant el comitè com el jurat renovaran els components cada dues edicions.

Grandes ha explicat avui que la idea de donar aquest premi la van compartir tot d’una amb l’ecosistema artístic nacional. I va convèncer. “Hem de posar els artistes al centre. La societat coneix poc els noms dels artistes i el que està passant a l’escena artística”, lamenta, alhora que creu que és una iniciativa per ajudar a revertir “la precarietat” del sector.

El premi es lliurarà el 26 de novembre en el decurs d’una gala institucional. L’endemà es farà un sopar amb 400 convidats “de tot l’ecosistema artístic, que es reuneix molt poc”, diu Grandes. 80.000 euros a part, els quatre guardonats s’enduran per trofeu una reproducció de l’escultura Ona de Jorge Oteiza situada a l’atri del museu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia