Llibres

guardó

Cristina Losantos guanya el 7è premi Maria Rius

La il·lustradora i escriptora Cristina Losantos ha guanyat el 7è premi Maria Rius, per la seva “extensa obra” i per les seves publicacions que han adquirit “repercussió internacional”, segons el jurat. En l’acte d’anunci, Losantos ha assegurat sentir-se “molt emocionada” i reconeix que li va fer “molta il·lusió pel nom del premi i per les entitats que el convoquen”.

En la categoria d’honor, la guardonada ha estat Montserrat Ginesta, per una trajectòria que compta amb més de 150 llibres i per les seves il·lustracions que han aportat un “aire fresc i una visió moderna” de la il·lustració a Catalunya.

Quan li han donat el premi, Ginesta ha parlat dels seus dibuixos, que ha descrit com un “estil pop” i que, segons diu, sorgeix de la “poca paciència”. També ha fet èmfasis en el seu amor cap a l’escriptura, que ha demostrat recitant uns versos que ella mateixa havia escrit per a l’ocasió.

Després d’això, s’ha donat el premi Maria Rius a Cristina Losantos que, per demostrar la il·lusió amb la qual rebia la distinció, ha revelat que quan li van trucar per dir-li-ho, “se’m trencava la veu i tot”.

Les dues guardonades han parlat sobre com afronten un text que han d’il·lustrar. Losada ha explicat que sovint llegeix “amb un llapis a la mà” i que no comença necessàriament pel principi sinó “pel que veig més clar”. Ginesta, en canvi, ha revelat que la seva estratègia “no és habitual entre els il·lustradors”, ja que ella “començo pel color”.

El jurat dels guardons el formen els il·lustradors Nati Calvo, Jordi Vila, Almodena Suárez i Christian Inaraja. A la vuitena edició del premi Maria Rius s’estrenarà una nova categoria, un premi que, com ha explicat Aymerich, serà un homenatge a il·lustradors i il·lustradores que “pertanyent a generacions anteriors a la Guerra Civil” han esdevingut “referents per les generacions posteriors”.

El premi Maria Rius va néixer l’any 2018 impulsat per les llibreries La Caixa d’Eines i Laie amb l’objectiu de ressaltar la trajectòria d’un il·lustrador que hagi destacat en el camp de la il·lustració de llibres infantils, esdevenint un referent important per apropar la lectura als més petits, a l’hora que constitueixi una expressió artística pròpia. El 2020 la Caixa d’Eines es va separar del projecte, i des de llavors l’impulsa Laie en col·laboració amb IBBYcat (Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil), APIC (Associació de Mestres Rosa Sensat) i BIBBOTÓ (Grup de treball Biblioteques Infantils i Juvenils del COBDC).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]