Altres

Comencen a restaurar la col·lecció de ciències naturals de la casa de Can Bolò

L’Ajuntament d’Olot ha començat a restaurar tota la col·lecció de ciències naturals de la casa de Can Bolòs, segons informa l’ACN. En total hi ha més de 14.600 peces que es preserven des de finals del segle XVIII i que la família tenia al tercer pis de la casa del carrer Major. Es tracta d’una col·lecció “molt important” ja que és l’única que es coneix a Catalunya que no s’ha disgregat i que s’ha conservat sencera al mateix lloc des de que va morir Francesc Bolòs, el naturalista que la va crear. L’Ajuntament ha assumit les despeses de la restauració de tot el material, entre el qual hi ha animals dissecats com un cocodril del Nil o un tauró a més d’ocells, però també minerals i plantes. Consistori i família han acordat fer visitable l’espai a partir del 2025.

Al segon pis del Museu dels Sants d’Olot la Natàlia Hervàs fa uns mesos que treballa amb una col·lecció de 14.635 peces de ciències naturals que daten de finals del segle XVIII, principis del XIX. Si tot va bé, d’aquí a tres mesos ja haurà enllestit la restauració de tots els elements que neteja amb cura i que són el llegat que va deixar el farmacèutic i naturalista d’Olot Francesc Bolòs i Germà. Es tracta d’un gabinet de curiositats que Bolòs va crear durant anys i que ocupaven bona part del tercer pis de la casa familiar, situada al carrer Major de la capital de la Garrotxa.

Quan no tenia feina a la farmàcia, Bolòs obria la mostra als qui en tenien interès i en documentava cadascuna de les peces. A més, el farmacèutic va teixir complicitat amb altres col·leccionistes que li portaven o intercanviaven materials i peces i així anava engreixant la mostra.

Un cop mort, la col·lecció va quedar tancada a la casa familiar i el fet que no es disgregués va despertar l’interès de la Universitat de Barcelona (UB) i del consistori de la capital catalana. A partir d’aquell moment, l’Ajuntament d’Olot va començar a valorar la possibilitat de treure tot el material que s’acumulava a la casa dels Bolòs, restaurar-lo i mantenir-lo a la ciutat.

“Aquest gabinet de curiositats s’ha conservat a la ciutat i ha de seguir aquí. Si es disgrega, la col·lecció de Can Bolòs, tindrà el mateix interès que moltes d’altres que estan disgregades per diversos llocs. El valor és aquest”, remarca la directora dels Museus d’Olot, Montserrat Mallol.

Amb aquesta premissa, el consistori va iniciar els treballs per documentar on estava situat cadascun dels elements que van treure del tercer pis de la casa de Can Bolòs, per tal que, un cop s’acabi la restauració al Museu dels Sants, es col·loquin al mateix lloc on estaven inicialment.

Animals, minerals o plantes

Entre la molta varietat de peces, destaquen especialment els animals. A la col·lecció hi ha una gran quantitat d’espècies marines, com estrelles de mar, cavalls de mar o petxines poc habituals, a més de grans animals com un tauró dissecat o un cocodril del Nil.

El més delicat de la mostra, però, és la conservació de les aus i els insectes que s’hi van trobar. Per conservar-los, en molts dels elements es van fer servir productes tòxics com l’arsènic o el cianur, fet que obliga a anar amb més compte a la restauradora Natàlia Hervàs, encarregada de recuperar la mostra.

Actualment porta ja gairebé la meitat de les peces enllestides i explica que el primer que van haver de fer va ser congelar durant uns dies tota la col·lecció per assegurar-se que no quedava cap resta biològica viva. Després va començar els treballs de restauració d’uns elements que estaven “plens de pols i malmesos” pel pas dels anys.

“Hi ha coralls que són molt fràgils que no pots ni bufar o em trobo també amb minerals que s’han convertit amb clorur de sodi i que ja no es poden recuperar”, assenyala.

Visitable d’aquí a un any

La voluntat de l’Ajuntament d’Olot és que la col·lecció de Can Bolòs sigui visitable a finals del 2025. Si tot va segons el previst, les obres d’adequació que s’estan fent a la casa familiar estaran llestes d’aquí a un any i aleshores es traslladarà tota la col·lecció per distribuir-la de la mateixa manera que es va trobar inicialment.

Tot i que no serà una casa museu, tant la família com l’Ajuntament han acordat que es pugui visitar de manera independent de l’habitatge que segueix sent la casa d’una de les germanes Bolòs.

De moment, qui s’ha fet càrrec de tot el finançament ha estat l’Ajuntament d’Olot. En aquest sentit, l’alcalde, Pep Berga, ha deixat clar que tenen assumit que seguiran amb el cost dels treballs, però espera que altres administracions també s’impliquin econòmicament en el projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.