cultura
Calonge, Poble de Llibres engega un projecte educatiu al municipi
Calonge, Poble de Llibres, la primera vila del llibre estable de Catalunya, ha posat en marxa aquesta tardor un projecte per col·laborar amb els centres educatius del municipi en la promoció i ensenyament de la lectura, l’escriptura, la llengua i el coneixement. A través de tallers i activitats artístiques, el nou projecte educatiu pretén apropar els alumnes i els professors al bagatge especialitzat dels professionals de les llibreries de la localitat. Així, la iniciativa vol vincular el projecte Calonge, Poble de Llibres amb la comunitat educativa del municipi i alhora dinamitzar i desestacionalitzar el sector comercial de les llibres.
En total s’han programat 60 activitats a les dues llars d’infants, les tres escoles de primària i l’institut del municipi, que seran subvencionades per l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni. Des de contacontes i contes musicats a partir de diferents llibres i sobre diverses temàtiques a classes de dibuix i tallers creatius de costura i manualitats, passant per tallers on s’explica l’ofici de llibreter perquè els alumnes puguin entendre el que es fa a les llibreries. En l’àmbit de la història, es faran tallers d’arqueologia, guies, memòria o recerca històrica.
Les activitats han estat proposades i dissenyades per les pròpies llibreries, que han elaborat un catàleg que s’ha ofert als centres educatius. L’oferta s’ha adaptat a les demandes i necessitats de cada aula.
Escola d’escriptura
D’altra banda, l’escola d’escriptura de Calonge, Poble de Llibres engegarà al novembre el curs 2024/25, amb una programació que inclou tres tallers i quatre píndoles literàries. Els tallers seran Desgel creatiu: eines per evitar el bloqueig creatiu i mil estímuls per combatre’l a càrrec d’Alba Dalmau –2,16 i 30 de novembre–, que a més és la coordinadora de l’escola; Rajos reductors. Com concebre, escriure i condensar un microrelat fantàstic a càrrec de Ricard Ruiz Garzón –18 de gener, 1 i 5 de febrer–; i Els camins de l’escriptura creativa. Escriure sense rumb per trobar el camí de la història o dibuixar primer un camí per escriure després la història amb Laia Fàbregas –22 de febrer, 8 de març, 22 de març, 5 d’abril, 26 d’abril, 10 de maig, 24 de maig i 7 de juny–. Pel que fa a les píndoles literàries, seran en sessions úniques amb quatre autors catalans de reconegut prestigi : Jordi Puntí (25 de gener), Màrius Serra (12 d’abril), Carlota Gurt (17 de maig) i Anna Ballbona (5 de juliol).
Preparant l’aniversari
Calonge, Poble de Llibres està ja escalfant motor per la celebració al desembre del tercer aniversari. Hi haurà una extensa i variada programació que s’allargarà del 6 al 15 de desembre i que tindrà com a fil conductor els contes. Durant aquests deu dies, el municipi acollirà exposicions, tallers, espectacles de carrer i interior, i signatures d’autors que serviran per celebrar Un aniversari de conte. El primer cap de setmana centrarà la mirada en la literatura infantil i juvenil, i inclou activitats pensades per al públic familiar. El segon cap de setmana, en canvi, els protagonistes seran els contes per a públic adult.