Cinema

cinema

El Memorimage estrenarà un film sobre la miliciana anarquista Anita Garbin

L’estrena internacional del documental Anita. La miliciana tenia nom, dirigit per Toni Monné, Arnau Gonzàlez i Vilalta i Plàcid Garcia-Planas, inaugurarà, el 6 de novembre, el 19è Festival Internacional de Cinema de Reus Memorimage, un certamen especialitzat en el cinema fet amb imatges d’arxiu. La pel·lícula descobreix la història d’una de les imatges més icòniques de la lluita anarquista, la guerra civil i la postguerra. Viatja a l’estiu de 1936, quan un fotògraf catòlic i una miliciana anarquista es creuen a la Rambla de Barcelona: ell dispara la seva càmera i ella es deixa fotografiar. D’aquella trobada fugaç en va sorgir, però, “la imatge més reproduïda de la història de l’anarquisme ibèric, un clic que emmarca la història de Catalunya, Espanya i Europa del segle XX”, apunta l’organització. Ningú, fins ara, sabia qui era el fotògraf ni qui era la miliciana. Ara se sap que eren Antoni Campañà i Anita Garbin que mai s’havien vist abans i mai no es tornarien a veure.

Per a la directora artística del Memorimage, Anna Petrus, Anita. La miliciana tenia un nom “és un film que reflecteix el compromís del festival amb la memòria històrica de Catalunya i amb la difusió de la importància de les imatges d’arxiu pel que fa a la seva contribució al nostre imaginari col·lectiu”. El documental és una coproducció de Filmsnòmades, 3Cat i Ràdio Televisió Espanyola (RTVE).

El festival es desplegarà al teatre Bartrina de Reus del 6 al 9 de novembre amb un cartell que inclou el millor cinema fet amb imatges d’arxiu. Les sessions i els convidats especials es revelarà pròximament.

Nou professionals del cinema, l’audiovisual i el documentalisme conformen els tres jurats d’aquesta edició. El jurat Memorimage està format pel cineasta Mario Pons; la professora de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Glòria Salvadó, i el realitzador de vídeo assaigs i comissari independent Valentí Via. El jurat Cinema - Rescat l’integren el periodista audiovisual Joan-Francesc Escrihuela, l’arquitecte i cineasta Jan Baca i el fotògraf i cineasta Pere Parera. I el jurat Premi d’Honor està integrat per la documentalista Montse Bailac, l’especialista en gestió cultural i arxivística Coia Escoda i l’arxiver i historiador Joaquim Nolla. Aquest equip designarà el Premi d’Honor, atorgat a una persona o equip de persones, institucions o entitats que hagin destacat en l’àmbit dels arxius. D’altra banda, els espectadors decidiran, mitjançant el seu vot, el guanyador del premi Memorireus, que reconeix el millor ús d’imatges d’arxiu en produccions de temàtica centrada en la demarcació de Tarragona, i el premi del Públic, que s’endú la millor pel·lícula de la secció oficial. Finalment, l’audiència adolescent atorga el premi MemoriJove.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia