Un any d'agonia de TV3 al País Valencià fa multiplicar la revolta popular
Comunicació
La reivindicació per mantenir l'emissió de TV3 al País Valencià també ha arribat a Facebook. El Col·lectiu Volem la TV3, creat a Elx arran del tancament del repetidor de la televisió catalana a la Carrasqueta (Alacantí), el 9 de desembre del 2007, ara fa un any, ha creat un grup en aquesta xarxa social d'internet. L'objectiu del col·lectiu és aprofitar aquesta "arma mediàtica" per difondre les seves reivindicacions i denunciar l'actuació de la Generalitat Valenciana contra Acció Cultural del País Valencià (ACPV), l'entitat que fa possible la recepció de les emissores de Televisió de Catalunya (TVC) al 85% del territori valencià.
El tancament el 28 de novembre passat de dos nous repetidors de TV3 al País Valencià, el d'Alginet a la comarca de la Ribera Alta i el de la Llosa de Ranes a la comarca de la Costera, ha fet que el grup del facebook del Col·lectiu Volem la TV3 al País Valencià hagi multiplicat els suports. De fet, ha passat de tenir 318 membres a gairebé 1.800 en dues setmanes.
Una arma mediàtica
Pel col·lectiu d'Elx, aquesta resposta massiva demostra que la versió virtual del grup s'ha convertit en una "nova arma mediàtica". "Ara és un moment clau en la lluita per assegurar el futur de les emissions", asseguren.
I és que, coincidint amb el primer aniversari del tancament del repetidor de la Carrasqueta, la directora de TVC, Mònica Terribas, va qüestionar "si valia la pena l'esforç" que fa TV3 per emetre Canal 9 a Catalunya quan el govern valencià només fa que posar traves a les emissions de TV3 al País Valencià, on ja ha tancat tres repetidors que donaven cobertura a les comarques del sud d'Alacant i València.
Fa vint anys que Acció Cultural lluita perquè es puguin veure els canals de TVC al País Valencià, una reivindicació que es va fer realitat amb la creació d'una xarxa de tretze repetidors, finançats gràcies a donacions de milers de persones. L'existència d'aquests repetidors, però, sempre ha estat mal vista pels governs del País Valencià, tant socialistes com populars.
Els problemes, amb la TDT
Les dificultats per mantenir el senyal de TV3 es van agreujar amb l'arribada al poder dels populars el 1995 amb Eduardo Zaplana com a president, tot i que no va ser fins a l'any 2007 que la croada es va intensificar. La Generalitat Valenciana va obrir un expedient sancionador contra Acció Cultural per emetre en TDT sense llicència ni concessió administrativa (havia arribat a un acord verbal amb el ministeri d'Indústria per fer el canvi de les emissions dels repetidors en digital), basant-se en una nova llei que permet a les comunitats autònomes gestionar les emissions en TDT al seu territori. De fet, el govern de Camps ha exigit a l'entitat el tancament dels sis repetidors que emeten en digital i li ha posat multes, que sumen uns 400.000 euros en total.
Aquests expedients, que han estat recorreguts judicialment per Acció Cultural, s'han executat en part. Dels sis repetidors que emeten en TDT, la Generalitat ha aconseguit permisos judicials per tancar-ne tres (Carrasqueta, Alginet i la Llosa de Ranes), però li han denegat l'autorització per tancar-ne tres més (Montdúver-Safor , Bartolo-Castelló i Perenxisa-València).
L'acord de reciprocitat
Aquesta guerra per silenciar el senyal de TV3 s'està duent a terme al mateix temps que hi ha un acord verbal entre el govern de Camps i el de Montilla per emetre als respectius territoris els senyals digitals de TV3 i Canal 9. El problema, segons expliquen des del departament de Cultura de la Generalitat catalana, és que el País Valencià disposa en l'actualitat d'un múltiplex (quatre canals digitals), insuficient segons els valencians per poder incloure l'emissió digital de TV3.
És per aquest motiu que la Generalitat valenciana i el govern català reclamen al ministeri d'Indústria l'atorgament d'un nou múltiplex per poder fer realitat l'acord de reciprocitat. De fet, el 23 d'abril del 2007, el llavors ministre d'Indústria, Joan Clos, es va comprometre a adoptar una solució tècnica i legal per fer possible aquest acord. Així és com es va elaborar un reial decret pel qual el ministeri acorda que, si dues comunitats amb espai radioelèctric compartit es posen d'acord amb la reciprocitat dels canals, Indústria els atorgarà un nou múltiplex per fer-ho possible.
El consell de ministres
Aquest reial decret es va enllestir el mes de febrer del 2008, però no es podrà aplicar fins que l'aprovi el consell de ministres. Precisament durant el ple del Congrés de Diputats de la setmana que ve, ERC i CiU interpel·laran l'actual ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, sobre aquesta qüestió per intentar desbloquejar la situació. El portaveu d'Esquerra, Joan Ridao, assegura que no entén "quins són els interessos del PSOE per no aprovar el decret", si són interessos "electorals o per afavorir una televisió privada".
Des d'Acció Cultural, però, consideren que l'acord de reciprocitat no és "real". El coordinador de l'entitat, Toni Gisbert, assegura que "no hi ha cap paper signat" i que aquesta via és "un fracàs". A més, critica que mentre s'està negociant "el normal seria fer una treva". Però el govern Camps ha tirat pel dret i ha decidit tancar repetidors, cosa que demostra, segons Gisbert, el poc interès dels populars en aquesta qüestió. Des de Catalunya, recorda, s'ha fet un primer pas amb l'inici de les emissions de Canal 9 a través d'un dels canals digitals i "a canvi de res".