Arts escèniques

Arts escèniques

Dues mirades iberoamericanes sobre la memòria i la justícia, a Temporada Alta

‘Tierra’, de Sergio Blanco, que s’estrena demà divendres al Canal de Salt, explora la pèrdua familiar des de l’autoficció

La reflexió sobre les formes de violència i discriminació en la democràcia que mostra ‘Temis’, de Compañia Bonobo, es veurà el 27 d’octubre al Teatre de Salt

El cicle Connexió Iberoamèrica de Temporada Alta continua oferint estrenes exclusives que donen veu a destacades figures de l’escena teatral de l’Amèrica del Sud. Aquesta setmana, el festival presenta dues obres que es veuran per primera vegada a Catalunya: Tierra, de Sergio Blanco, i Temis, de la Compañía Bonobo.

Tierra s’estrenarà a Catalunya demà divendres al Canal de Salt. Escrita i dirigida per Sergio Blanco, una de les grans figures de la dramatúrgia iberoamericana, explora la pèrdua personal a través de l’autoficció. Blanco, conegut per obres com Ostia i Tebas Land, homenatja en aquest muntatge la seva mare, Liliana Ayestarán, que va morir el juny de 2022.

L’obra presenta tres personatges, antics alumnes del dramaturg, que han patit pèrdues familiars i que comparteixen les seves històries amb el públic, revelant la seva naturalesa de personatges teatrals en un procés d’introspecció i descobriment. Així doncs, a més de parlar del dol i de la manera en què l’existència es modifica després de la mort d’una persona estimada, també gira al voltant de la representació escènica, a partir de reflexions sobre l’art teatral.

El 27 d’octubre, serà el torn de Temis, que es representarà al Teatre de Salt i per primera vegada a Catalunya. La Compañía Bonobo, revelació del teatre xilè actual, tanca la seva trilogia –Donde viven los bárbaros (2015) i Tú amarás (2018)– amb aquesta obra que posa en joc la justícia i la moralitat en clau de comèdia familiar.

Temis, títol que fa al·lusió a la deessa grega de la justícia i l’equivalència, narra la història d’una família que ha construït un negoci inclusiu, però que veu pertorbada la seva harmonia amb l’arribada d’una germana criada en un entorn molt diferent. L’obra, guardonada amb el Premi a la Millor Dramatúrgia 2022 del Cercle de crítics d’art de Xile, convida el públic a reflexionar sobre les formes de violència i discriminació amagades en la societat democràtica contemporània, a través d’un humor negre i diàlegs àgils i colpidors.

Des de la seva creació el 2012, Bonobo s’ha consolidat com una de les companyies xilenes amb més projecció en el circuit internacional. Els seus muntatges s’han mostrat al Japó, Holanda, Alemanya, Bèlgica, Espanya, Itàlia, Suècia, els Estats Units, el Brasil, el Perú i Mèxic, a més d’haver rebut diversos premis a Xile i l’estranger, i aquesta és la primera vegada que trepitja el festival i Catalunya.

Aquestes dues estrenes, dins el marc de Connexió Iberoamèrica, subratllen el compromís de Temporada Alta amb la diversitat de propostes escèniques iberoamericanes, oferint al públic català la possibilitat de gaudir d’obres innovadores que aborden temes universals com la pèrdua, la justícia i la complexitat de les relacions humanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]