Llibres

Cultura

Mor el filòsof, poeta i escriptor brasiler Antonio Cícero

Va prendre la decisió de sotmetre’s a l’eutanàsia després d’haver estat diagnosticat amb la malaltia de l’Alzheimer

L’escriptor brasiler Antonio Cícero, va decidir posar punt final a la seva vida, dimecres, a l’edat de 79 anys. “Com que soc ateu des d’adolescent, soc jo qui decideix si la meva vida val o no la pena: espero haver viscut amb dignitat i espero anar-me’n amb dignitat”. Aquestes van ser les seves últimes paraules. Actualment, l’eutanàsia i el suïcidi assistit són considerats delicte pel Codi Penal brasiler amb penes de fins a 20 anys de presó, per aquest motiu, va traslladar-se a Suïssa.

Nascut a Rio de Janeiro (Brasil), el seu pare va ser un dels fundadors de l’Institut Brasiler d’Estudis Superiors. Ell va començar a estudiar filosofia al seu país, però els va haver d’anar a acabar a Londres, després de trobar-se amb diversos problemes de caràcter polític. Va passar una temporada pels Estats Units, on va estudiar llatí i grec, i va retornar al Brasil per exercir de professor a la universitat.

Va començar a escriure poesia de molt jove, i va ser la seva germana, Maria Lima, que era cantant, que va dur els seus poemes al gran públic després de musicar-los. Cícero es va convertir en un dels socis més propers a la seva germana, i la va ajudar a compondre i produir diversos temes, com per exemple l’èxit brasiler de 1984 Último Romântico.

A principis dels noranta, va coordinar els cursos d’Estètica i Teoria de l’Art del Museu d’Art Modern de Rio de Janeiro, i el 1993, amb la col·laboració del poeta Waly Salomao, va fer néixer el projecte Banc Nacional d’Idees, a través del qual van promoure cicles de conferències i debats d’artistes i intel·lectuals d’arreu del món. D’aquest projecte va sortir el llibre O relativismo enquanto visão do mundo. Més endavant també va publicar O Mundo Desde o Fim, la qual reflexionava filosòficament sobre la modernitat. Al llarg de la seva carrera, va continuar publicant nous poemes i assajos filosòfics, els quals més d’un li va valdre algun un guardó. També va col·laborar com a columnista en diaris brasilers i va realitzar diverses conferències. L’any 2017 va ser elegit president de l’Acadèmia Brasilera de Lletres. El seu successor al càrrec, Domício Proença Filho, el va descriure com un dels escriptors més representatius de la literatura brasilera contemporània.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.