Patrimoni

Patrimoni

Passeig virtual pel patrimoni

Sabadell reivindica el seu passat industrial escanejant i modelant en 3D quatre elements protegits

Es tracta de la torre de l’Aigua, la Casa Duran, el Vapor Buxeda Vell i el Vapor Pissit

El projecte, vinculat a la capitalitat de la cultura catalana, també és una aposta per afavorir-ne l’accessibilitat

El projecte s’inclourà en el programa Ciutat i Escola per afavorir-ne l’accés als estudiants

La torre de l’Aigua, la Casa Duran, el Vapor Buxeda Vell i el Vapor Pis­sit són els qua­tre ele­ments patri­mo­ni­als que Saba­dell ha triat perquè tot­hom hi pugui acce­dir quan vul­gui i fer-hi una ullada. Això sí, serà de manera vir­tual després que s’hagin esca­ne­jat i mode­lat en 3D. La coca­pi­tal del Vallès Occi­den­tal fa un pas enda­vant per afe­gir-se a les tendències museísti­ques que volen anar més enllà a l’hora d’ofe­rir al ciu­tadà diver­ses mane­res de veure o gau­dir d’un espai o d’una obra i d’apro­par-se a la història i al patri­moni. A través del lloc web del Museu d’Història de Saba­dell es pot fer el recor­re­gut per qua­tre ele­ments molt repre­sen­ta­tius de la ciu­tat i part del seu pas­sat més recent. “Per­met fer visi­tes vir­tu­als que incor­po­ren, a més, expli­ca­ci­ons, imat­ges anti­gues i altres ele­ments que fan més com­pleta i rica l’experiència”, expli­cava durant la pre­sen­tació del pro­jecte el direc­tor del museu, Joan Comasòlivas. Amb aquesta ini­ci­a­tiva, el que es pretén és rei­vin­di­car el patri­moni indus­trial, donar-lo a conèixer dins i fora de Saba­dell. El pro­jecte també s’inclourà en el pro­grama Ciu­tat i Escola per fer-lo arri­bar als alum­nes dels cen­tres edu­ca­tius del muni­cipi.

La ini­ci­a­tiva neix en el marc de la capi­ta­li­tat de la cul­tura cata­lana, que exer­ceix Saba­dell aquest 2024, i de l’opció que ofe­reix l’Agència Cata­lana del Patri­moni Cul­tu­ral d’impul­sar un pro­jecte a la ciu­tat. El Museu d’Història es va decan­tar per la recre­ació vir­tual del patri­moni indus­trial, començant, com a prova pilot, per la torre de l’Aigua –un ele­ment carac­terístic de la silu­eta urbana del muni­cipi–, la Casa Duran –que ara dona cabuda a l’Ofi­cina de Turisme– i els vapors Buxeda Vell i Pis­sit –essen­ci­als per expli­car com es tre­ba­llava i vivia durant l’etapa indus­trial, essen­ci­al­ment tèxtil–. El regi­dor de Cul­tura, Car­les de la Rosa, indica: “Tenim més patri­moni del que segu­ra­ment mol­tes per­so­nes tenen detec­tat.” I en el camí per realçar-lo, tant a dins com a fora de la ciu­tat, “la vir­tu­a­lit­zació és una eina més”, hi afe­geix. En aquest cas, encara es donen dues situ­a­ci­ons més: només s’obren en dates asse­nya­la­des i pre­sen­ten bar­re­res arqui­tectòniques i, com que es tracta d’ele­ments pro­te­gits, no és pos­si­ble fer-hi obres. El regi­dor posa l’exem­ple de la torre de l’Aigua, on per afa­vo­rir l’acces­si­bi­li­tat cal­dria ins­tal·lar un ascen­sor, però no és fac­ti­ble. “És una manera d’ofe­rir una alter­na­tiva amb molta pre­cisió, tanta que es pot admi­rar el pai­satge des de les fines­tres i la part supe­rior”, indica. La digi­ta­lit­zació és una via, segons el con­sis­tori, per fomen­tar la inclu­si­vi­tat en l’accés al patri­moni en com­pli­ment del Codi d’Acces­si­bi­li­tat de Cata­lu­nya del 2023. Pel que fa a l’ober­tura dels espais, s’hi fan visi­tes, fins i tot tea­tra­lit­za­des –és el cas, per exem­ple, del Vapor Buxeda Vell–, en moments com ara la festa major, Medievàlia, la Nit dels Museus i, aquest any, en el marc de la capi­ta­li­tat en tro­ba­des cul­tu­rals de caire naci­o­nal. Impul­sar aquest pro­jecte ara també té relació amb el nou model de Museu d’Història en què s’està tre­ba­llant des de l’Ajun­ta­ment. “Estem ela­bo­rant, redis­se­nyant, un canvi de para­digma a l’entorn dels museus que estem aca­bant d’ajus­tar”, explica De la Rosa, que hi afe­geix que la recre­ació vir­tual “és una de les fórmu­les” que ani­ran inves­ti­gant arran de la prova pilot.

“Quan la gent pensa en Saba­dell, molts cops s’ima­gina la silu­eta de la torre de l’Aigua”, comenta el regi­dor per resu­mir la importància d’aquest ele­ment patri­mo­nial cons­truït entre el 1916 i el 1918 per donar res­posta als pro­ble­mes hídrics que tenia la ciu­tat. Té 50 metres d’alçària i un dipòsit de 300.000 litres d’aigua. Va entrar en fun­ci­o­na­ment el 1922 i ara és, amb el Vapor Buxeda Vell, un dels 150 ele­ments impres­cin­di­bles del patri­moni indus­trial de Cata­lu­nya, segons el Museu de la Ciència i la Tècnica de Cata­lu­nya. Al vapor es con­serva una màquina Wolf de l’any 1906, con­si­de­rada una joia de l’evo­lució tec­nològica i un “refe­rent” que ajuda a expli­car qui­nes fonts d’ener­gia es van uti­lit­zar en la indústria saba­de­llenca. El Vapor Pis­sit, que té l’estruc­tura reha­bi­li­tada i con­so­li­dada, des­taca perquè va ser l’any 1848 el pri­mer gran cen­tre lla­ner que es movia per força de vapor. A l’inte­rior de l’edi­fici es pot veure la sel­fac­tina, peça única a Cata­lu­nya i una de les poques que hi ha a Europa. I el dar­rer ele­ment esco­llit, la Casa Duran, situ­ada al cen­tre de la ciu­tat i uti­lit­zada en part i recent­ment com a Ofi­cina de Turisme, és una casa pai­ral del segle XVI recon­ver­tida en residència bur­gesa i també sabo­ne­ria, on es poden veure tot d’ele­ments que expli­quen aquesta evo­lució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.