Patrimoni

PATRIMONI

Castell de Palafolls: primera fase a punt

El castell de Palafolls ha enllestit la primera fase de les obres d’estudi i conservació que van començar a principi d’any i que han mantingut tancat al públic aquesta icona del municipi maresmenc. La intervenció, a càrrec d’una empresa especialitzada, ha permès reforçar part de la muralla exterior i també s’ha actuat a l’entrada del recinte sobirà fins a la zona de l’església i al recinte jussà, on ja s’havia excavat feia temps. També s’ha intervingut per millorat la seguretat i el tancament de la fortalesa, en especial després d’haver patit un seguit d’actes incívics que han obligat l’Ajuntament a fer una crida a respectar el patrimoni local.

La intervenció arqueològica, segons explica el regidor de Patrimoni, Aleix Freixa, ha permès recollir restes de ceràmica i altres elements que ajudaran a datar amb més precisió el període en què el castell va estar actiu. “També s’han fet descobertes importants vinculades al passat romà de l’enclavament que s’hauran d’estudiar en profunditat per determinar si eren part del primer assentament o es van aprofitar”, assenyala. La intervenció ha tingut un cost d’uns 300.000 euros i, un cop enllestida, ha permès tornar a obrir l’espai al públic, que aquest mateix mes ja ha pogut gaudir de visites guiades.

Freixa es mostra especialment satisfet de la bona acollida i anuncia que el dissabte 9 de novembre hi haurà una segona edició de les visites teatralitzades, que es van estrenar l’hivern del 2023.

Terminis tensionats

Aleix Freixa no amaga la preocupació pel retard a rebre la confirmació oficial de la subvenció de prop de 3 milions d’euros atorgats pels fons europeus Next Generation. Les al·legacions presentades al juliol per l’Ajuntament al Ministeri de Turisme, que gestiona els ajuts, no han obtingut encara resposta i podrien afectar el calendari previst. “El segon trimestre del 2026, les obres han d’estar acabades i justificades, i com a màxim l’actuació hauria de començar el primer trimestre del 2025.” Un cop es rebi el vistiplau de l’ajuda, el castell tornarà a tancar-se al públic uns sis mesos fins que s’acabi definitivament el projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia