FOTOGRAFIA
La Fundació Miquel Martí i Pol obrirà l’accés digital al fons fotogràfic del poeta
La Fundació Miquel Martí i Pol de Roda de Ter està ultimant els treballs per poder obrir al públic el fons fotogràfic del poeta de forma digital. Des de fa tres anys està impulsant aquesta iniciativa ambiciosa que ha de permetre consultar per primer cop per Internet més de 1.700 fotografies. La seva directora, Montse Caralt, explica a l’ACN que és un projecte “viu” que ha d’anar guanyant concreció amb la col·laboració ciutadana. La majoria de les imatges consultables –no es poden reproduir sense permís exprés– són d’autoria desconeguda i ara esperen poder trobar els fotògrafs que les van fer. La directora també assegura que una part de les instantànies obren “finestres” de la vida personal i professional de l’autor.
La directora de la fundació ha avançat a l’ACN que, tot i que no hi ha una data concreta de l’obertura del fons, confia que sigui en els propers mesos. És un “arxiu visual excepcional”, apunta Caralt, que assegura que “posarà a l’abast de tothom la vida personal i pública de l’escriptor, bona part inèdites”. Fins ara aquest material els havia arribat amb forma de donacions en paper i també una part important prové de la família, un material guardat en àlbums i caixes. Ara s’han digitalitzat i catalogat perquè estiguin disponibles per a tothom, especialment per a investigadors.
El fons fotogràfic està vinculat al web de la fundació, on es podrà veure l’ordre cronològic de les instantànies. Les més de 1.700 fotografies mostren la seva vida en la intimitat però també l’“activitat pública”. Per la directora, “obre moltes finestres, sobretot en l’àmbit popular” i pot sorprendre, per exemple, la “quantitat d’inauguracions que va fer i les persones amb renom que van anar a títol privat a veure’l i conèixer-lo”. Són informacions que “ajuden a inventariar encara més la seva vida”, afirma.
Per exemple, hi ha fotografies al seu estudi amb Lluís Llach i Pep Guardiola o entrevistes que Montserrat Roig va fer-li els anys 80, entre d’altres. “Són fotografies precioses que ajudaran a entendre millor qui era Miquel Martí i Pol”, afegeix Caralt. El poeta tenia una “capacitat d’atracció, persuadia les persones amb la mirada i això es pot veure a les fotografies, des del públic més petit com personatges que representaven entitats”, subratlla.
La fundació també està en converses amb autors que tenen fotografies de Martí i Pol. Al mateix web ja s’apunta que és una plataforma “viva”. Són fotografies només de consulta i amb una marca d’aigua perquè, en cas de voler-ne fer difusió, es posa en contacte amb l’autor de la fotografia perquè ells mateixos arribin a un acord. “És una bona manera de reconèixer-los també la seva feina”, remarca.
Descobrir l’autoria
Un dels reptes és conèixer qui hi ha darrere de més de la meitat de les imatges digitalitzades. “La majoria són fotografies que el mateix autor tenia a un àlbum”, detalla la directora, tot remarcant que moltes li feien arribar per correspondència, unes cartes que no s’han preservat i que han deixat molt material sense cap pista. “Intentem ser molt curosos perquè sabem que les fotografies tenen propietat, però ens és molt difícil saber de qui són”, admet.