Comunicació

comunicació

Les ràdios musicals hauran d’emetre el 25% de les cançons en català

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha acordat per unanimitat, en ple celebrat avui a Amposta, posar data de caducitat a les adaptacions específiques que fins ara permeten emetre menys música cantada en català del que estableix la Llei de política lingüística. La data d’aplicació definitiva serà l’1 de gener del 2026. Durant el 2025 s’hauran d’anar adaptant, augmentant la quota progressivament per acostar-se al 25% establert.

El CAC considera que el creixement de la producció de música cantada en català, professionalitzada i diversificada en estils i gèneres, permet garantir una presència adequada.

En el transcurs del ple, els consellers del CAC van destacar la feina feta fins ara per les ràdios musicals en la promoció de la música cantada en català.

Les obligacions respecte de l’emissió de música cantada en català les fixen la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, i la Llei 22/2005, de 29 de desembre, de la comunicació audiovisual de Catalunya. En concret, la Llei de política lingüística estableix que els prestadors de serveis de ràdio han de garantir que en la programació de música cantada hi hagi una presència adequada de cançons produïdes per artistes catalans i que, com a mínim, el 25% siguin interpretades en llengua catalana o en aranès.

La instrucció general permet que els prestadors de serveis de ràdio de gestió privada amb programació especialitzada en música en un 75% del total de la seva programació puguin gaudir d’adaptacions específiques pel que fa a l’obligació legal d’emetre aquest 25% de música cantada en català o aranès. Fins ara, aquestes adaptacions rebaixaven la quota i fixaven valors que anaven del 2% al 20%.

El CAC va aprovar la primera instrucció sobre aquesta matèria l’any 2004 i la va modificar posteriorment, l’any 2007, per bé que el 2018 en va actualitzar aspectes puntuals referits a la periodificació dels temps analitzats. El preàmbul de la instrucció assenyala que, atesa la naturalesa, l’impacte i la dimensió del sector al qual s’adreça la instrucció general, aquest text normatiu no pot tenir un caràcter inamovible i que, en conseqüència, cal fer revisions periòdiques.

El CAC ha pres aquesta decisió després de recopilar les opinions del sector de la producció musical i del sector audiovisual de cara a actualitzar la situació de la llengua i cultura catalanes, i especialment de la música cantada en català o en aranès. Amb aquest objectiu, el 9 d’octubre del 2023 es va iniciar una sèrie de compareixences d’experts, d’entitats, d’institucions i de prestadors de ràdio per rebre les seves opinions i consideracions en relació amb la presència de la llengua i la cultura catalanes en els mitjans de comunicació i, singularment, sobre la música cantada en català i en aranès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.