Cultura popular

CULTURA POPULAR

La temporada de Pastorets preveu atraure 63.000 espectadors

Comptarà amb 70 grups teatrals de 54 municipis d’arreu de Catalunya que faran 265 funcions per tot el territori

La presentació s’ha fet avui al teatre Sant Vicenç de Sabadell

Eufòria desfermada entre els grups que integren la nova temporada dels Pastorets que aquest matí s’ha presentat en el teatre Sant Vicenç de Sabadell. Més de 300 membres de companyies d’arreu del país han assistit a la gala on la Coordinadora de Pastorets de Catalunya ha fet públiques les dades per aquest any. En concret, mes 70 grups de Pastorets repartits per 54 municipis del territori faran 265 funcions. Això implica que al voltant de 6.600 persones pujaran als escenaris per a representar aquesta tradicional obra en alguna de les seves versions. S’espera superar les xifres d’espectadors de l’any passat, que van arribar a les 62.984 persones.

La gala, presentada per l’humorista Pep Plaza i la periodista Elisabet Carnicé, ha posat de manifest la professionalitat darrere dels Pastorets, donant veu a sis històries que representen sis dels oficis que s’amaguen darrere de l’escenari per convertir aquesta producció teatral en una peça d’alt nivell. “Els Pastorets són un fet transversal que arriba a tota la societat. La tradició s’ha de mantenir viva i volem agrair-vos la feina que feu”, ha assegurat directora general de Cultura Popular i de l’Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, Carol Duran. El president de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, Josep Peramiquel, ha celebrat la suma de 6 grups nous (Barberà del Vallès, Barcelona-Centre Catòlic de Sants, Barcelona-Foment Hortenc, Blanes, Capellades, Sant Quirze del Vallès) i també l’augment de funcions, quinze més que l’any passat.

La Coordinadora també ha valorat la llarga trajectòria de tres grups que estan d’aniversari, atorgant-los un reconeixement: Sant Quirze de Besora i Cardona, que celebren 125 anys i Rubí, amb el seu primer centenari.

Tradició familiar

Els Pastorets són una cita clau al calendari nadalenc d’arreu de Catalunya amb una forta tradició de component familiar. La representació dels Pastorets, genuïna de la cultura catalana, combina la música, la dansa, el teatre, la història i la cultura popular, convertint-la en una experiència única. Amb una gran diversitat de textos i formats, totes les representacions dels grups teatrals que formen part de la Coordinadora destaquen per la gran qualitat i la laboriosa tasca d’organització i execució que aplega a persones de moltes edats diferents, fet que les converteix en un moviment intergeneracional únic i singular.

Dels 70 els grups teatrals associats a la Coordinadora repartits per 54 municipis del territori català: 36 grups de Barcelona (51,4%), 15 de la Catalunya Central (21,5%), 6 de Girona (8,6%), 5 del Penedès (7,1%) 5 del Camp de Tarragona (7,1%); 2 de Ponent (2,9%) i 1 de les Terres de l’Ebre (1,4%).

Ajut a la recerca

La Coordinadora, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Muntaner, ha convocat avui 1 de desembre, coincidint amb el dia de presentació de la temporada, el V ajut a la investigació de Pastorets de Catalunya, amb l’objectiu d’estimular la recerca i el coneixement sobre les representacions teatrals dels Pastorets, tant des d’un punt de vista històric com antropològic i social. L’ajut, dotat amb 3.000 euros, és dirigit a investigadors de l’àmbit universitari o d’altres centres d’estudis.

Els candidats tenen temps fins al maig per presentar una proposta i el juny es comunicarà el veredicte final. El 13 de desembre es presentarà el darrer treball de Xavier Vilajosana, a la Sala d’actes dels Lluïsos de Gràcia, en què s’ha realitzat un estudi del text manuscrit del 1903, buscant les fonts d’on han sortit els diversos fragments i la incidència d’aquesta obra en els teatres de la Vila de Gràcia.

La Coordinadora de Pastorets de Catalunya es va fundar l’any 2006 per aglutinar els grups que representen Pastorets arreu de Catalunya. És una federació d’entitats que té com a objectiu establir un espai de relació i intercanvi entre els diferents grups responsables de les representacions, donar difusió als Pastorets com a element patrimonial de la nostra cultura, potenciar la formació i estudiar i fomentar la recerca del fenomen Pastorets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.