art
La Fundació Vila Casas aposta per projectar arreu l’art català
Poc més d’un any després de la mort d’Antoni Vila Casas, la seva fundació entoma projectes de present i de futur “fidels” als principis del fundador, segons ha remarcat el director general, Joan Torras, en una roda de premsa acompanyat de Montse Viladomiu, la responsable de l’àrea de salut. Tots dos han volgut donar una imatge de fortalesa de la institució després de les ombres que van planar arran de la sortida de quatre patrons, inclòs el que va rellevar Vila Casas a la presidència, Antonio Sagnier. El càrrec l’ostenta des de llavors la seva vídua, Montserrat Pascual.
El patronat renovat està decidit a donar un impuls a la fundació amb accions que es desenvoluparan a partir de l’any que ve. L’ADN no mutarà: l’art català estarà al centre dels continguts, tant a dins dels quatre espais propis com a fora. De fet, aquest fora agafarà més embranzida amb un reforç del programa d’itineràncies Punts de fuga. La internacionalització dels artistes catalans és una prioritat, ha assenyalat Torras, que ha anunciat que han signat un conveni amb el banc d’inversió Indosuez Wealth Management per implementar aquesta estratègia de projecció arreu. El 2025 estan previstes exposicions a París, Xangai, Pequín, Madrid i Segòvia. També en localitats catalanes amb les quals hi ha acords de col·laboració: Girona, Sant Joan de les Abadesses i Vila-seca.
També a fora tenen plans per a la fira Arco de Madrid. En la pròxima edició, la Vila Casas hi tindrà un estand i hi concedirà un premi que du el nom del seu fundador. El guardó consistirà en la compra d’una obra exposada a la fira i en l’organització d’una exposició del seu autor a Can Framis.
Aquí, al museu de pintura de la fundació, es farà una redefinició important dels espais. S’obrirà una sala que reprendrà un dels cicles més estimats per Vila Casas, L’art de col·leccionar. En aquesta segona era, es tornaran a presentar exposicions de col·leccions particulars catalanes, però ara combinades amb exposicions d’artistes col·leccionistes. La passió per col·leccionar també es propagarà en conferències, a Barcelona i a Madrid. A Can Framis s’habilitarà una altra sala per fer-hi lluir les adquisicions de la institució. I una tercera sala d’estrena durà el nom d’Antoni Vila Casas. Tot plegat obligarà a reformular l’exposició permanent. Als altres dos museus, el d’escultura de Can Mario de Palafrugell i el de fotografia del Palau Solterra de Torroella de Montgrí, també hi haurà moviments per potenciar el servei educatiu i les activitats (en el cas de Can Mario) i les exposicions temporals (al Palau Solterra).
Més novetats: el projecte Una nova porta a l’art, amb què es vol ampliar la comunitat de públics a través de jornades mensuals, els divendres de les set de la tarda a la mitjanit. La idea és interconnectar l’art contemporani amb altres disciplines, com la música, el cinema i la gastronomia, i amb temes socials i culturals actuals, com el feminisme i la tecnologia. Aquesta última es posarà en relleu per vies diferents en l’etapa que ara s’obre. Per exemple, amb experiències olfactives de les obres d’art o amb propostes de realitat virtual per seguir el procés creatiu dels artistes. I pensant sobretot a atraure el col·lectiu de joves. Per a aquest segment de públic es faran activitats exclusives i tindran preus reduïts i accés preferent al programa Una nova porta a l’art.
Per la mateixa lògica s’amplificarà el servei educatiu. Els responsables de la fundació anhelen anar més enllà de les visites puntuals de les escoles i estan tancant acords de llarga durada amb els municipis. Ja en tenen un de lligat amb l’Ajuntament de Matadepera. També aspiren a conquerir el territori dels estudiants de batxillerat i els universitaris. “Són els visitants de demà”, subratlla el director general.
La Fundació Vila Casas té dues ànimes: la de l’art i la de la salut. El desig és que a partir del 2025 s’imbriquin molt més, apunta Montse Viladomiu. La responsable del departament de salut confirma la continuïtat de les iniciatives de Vila Casas: el finançament a fundacions, hospitals, professionals de la salut i societats científiques i el projecte Quiral, concebut per millorar la qualitat de les informacions sobre els temes de salut en els mitjans de comunicació.
Pel que fa les exposicions temporals de l’any que ve, la línia Vila Casas no es trencarà. A Can Framis, Carles Gabarró (al febrer) i Silvia Gubern (al novembre). Al Palau Solterra, Salvi Danés (hivern) i Laia Abril (estiu). A Can Mario, Marga Ximenez (hivern) i Marcel Martí (estiu). I als Espais Volart, Lluís Hortalà (febrer), Toni Giró (setembre) i Ramon Calsina (setembre).