Llibres

llibres

Molt més que bones intencions

“Al final, recor­da­rem, no les parau­les dels nos­tres ene­mics, sinó el silenci dels nos­tres amics”, va dir Mar­tin Lut­her King Jr., una frase que tanca el còmic Oikia. Relats d’infan­tesa, pro­jecte publi­cat per Raig Verd dins la col·lecció Indòmita.

El còmic par­teix d’una pri­mera ini­ci­a­tiva de Fer­ran Capità, direc­tor del cen­tre d’aco­llida Oikia de Girona, que Laura Huerga, edi­tora de Raig Verd, va ento­mar i dur a terme amb la seva pre­dis­po­sició habi­tual per les bones cau­ses. I és que Oikia. Relats d’infan­tesa va molt més enllà de les bones inten­ci­ons edu­ca­ti­ves, rei­vin­di­ca­ti­ves, de justícia social i, fins i tot, d’apor­ta­ci­ons econòmiques des­in­te­res­sa­des a diver­ses ONG. És un bon lli­bre, tant pel que fa al dis­seny, com a l’edició, com a les il·lus­tra­ci­ons i els tex­tos o, més con­cre­ta­ment, a les històries reals que nar­ren els matei­xos pro­ta­go­nis­tes.

El cen­tre d’aco­llida Oikia es va fun­dar el 2017 i està des­ti­nat a nois d’entre 12 i 18 anys. A més de cobrir les neces­si­tats físiques i psi­cològiques, també s’ocupa de l’edu­cació i la soci­a­lit­zació dels joves que acu­llen. Oikia forma part de la fun­dació Resi­lis, que desen­vo­lupa pro­jec­tes i pro­gra­mes per a l’atenció inte­gral de joves i infants en situ­ació de risc social per tot Cata­lu­nya.

Avui s’ha pre­sen­tat el còmic amb la presència de Laura Huerga i Fer­ran Capità i, també, de David Ruiz –coor­di­na­dor de Resi­lis–, Agustín Comotto –il·lus­tra­dor i coor­di­na­dor dels il·lus­tra­dors que han par­ti­ci­pat–, Tono Cristòfol –direc­tor cre­a­tiu que ha donat uni­tat i coherència al pro­jecte– i Said, noi que va ser aco­llit i autor i pro­ta­go­nista de la pri­mera història del lli­bre.

“Vam començar el pro­jecte fa uns tres anys, quan Fer­ran Capità em va enviar un cor­reu comen­tant que tenia onze tex­tos escrits per nens migrants com a exer­cici de la classe de català al cen­tre d’aco­llida Oikia”, ha expli­cat Huerga.

No li van sem­blar tex­tos per publi­car, però sí per fer-ne un còmic. “Eren uns tex­tos, unes històries, col­pi­dors però trans­for­ma­dors. Neces­sa­ris per al jovent, per això els hem posat a la col·lecció Indòmita, de lite­ra­tura juve­nil. Volem huma­nit­zar una situ­ació sovint ter­gi­ver­sada pels polítics, els mit­jans i les xar­xes social”, ha afe­git l’edi­tora.

La llar­gada dels tex­tos era molt vari­a­ble. El més llarg, el de Said, d’unes dotze pàgines, però altres eren molt més curts.

“Són pro­ta­go­nis­tes de les seves històries. A més, han estat molt gene­ro­sos i aquest lli­bre té una doble funció, és pedagògic i, també, pre­ven­tiu”, ha explica David Ruiz.

La prova que no és un paper sen­zill és que, dels onze ini­ci­als, tres van aca­bar rebut­jant par­ti­ci­par perquè no es volien expo­sar en públic. I alguns dels que van con­ti­nuar van optar per sig­nar amb un pseudònim, com Said.

Els autors dels tex­tos en què es basen els còmics són Said, Jonat­han Pérez, Moha­med M’hamdi, Nil Bala­guer, Ous­man Sillah, Ous­sama Bachra, Tiho­mir Sofkov i Maliky Souwarè. Al final de cada capítol hi ha una breu bio­gra­fia dels dos autors.

“Després d’escriure la història em vaig sen­tir molt millor”, ha con­fes­sat el jove Said, amb un català tímid però fluït i cor­recte. Li agrada escriure i ha publi­cat mol­tes poe­sies a Ins­ta­gram.

Els il·lus­tra­dors han estat Agustín Comotto, Raquel Ródenas, Marc Tori­ces, Nadia Hafid, Cris­tina Bueno, Pep Bro­cal, Susanna Martín i Martín Tognola, a més de Car­men Sego­via, que ha dibui­xat la por­tada. “Curi­o­sa­ment, tots fills de migrants”, ha asse­gu­rat Comotto. “D’alguna manera, tots som migrants”, ha afe­git.

“Hi va haver tres coses apli­ca­des a tots els il·lus­tra­dors: fer ser­vir la mateixa tipo­gra­fia, no veure foto­gra­fies dels pro­ta­go­nis­tes reals –i aquí és curiós com la intuïció et porta a acos­tar-te a la rea­li­tat perquè, en el meu cas, vaig dibui­xar un noi força simi­lar al Said, sense haver-lo vist mai– i, final­ment, tots els il·lus­tra­dors havien de res­pec­tar la història ori­gi­nal, que no vol dir ser fidels a la forma, però sí al fons, a l’essència de les nar­ra­ci­ons i les experiències”, ha deta­llat Comotto.

Per tant, els il·lus­tra­dors han rein­ter­pre­tat aquests vuit relats per fer-los pro­pers als lec­tors i per con­tri­buir “a fer un crit en favor de la neces­si­tat de garan­tir els drets humans fona­men­tals a tot­hom, sense diferències ni jerar­quies, perquè cap vida pot estar per sobre de cap altra”.

Els bene­fi­cis que se’n deri­vin de la venda d’exem­plars seran des­ti­nats a diver­ses ONG tri­a­des pels autors. A més, es pensa fer una cam­pa­nya específica de cara a ins­ti­tuts, perquè és un còmic que pot agra­dar a qual­se­vol adult, però a qui va diri­git amb inten­ci­ons didàcti­ques és als joves. Compta amb pròlegs de Fer­ran Capità i Xavier Antich, pre­si­dent d’Òmnium Cul­tu­ral, i un epíleg de l’edi­tora Laura Huerga.

“Poder tre­ba­llar temes, en llen­gua cata­lana, i donar veu a aquests nois perquè pogues­sin expli­car una part de la seva vida, era impor­tant. Tot i que ens feia una mica de por veure què en podia sor­tir. En cap cas vam pen­sar, d’entrada, que es pogues­sin publi­car”, ha comen­tat Capità. “És un àmbit en què només solen trans­cen­dir les coses dolen­tes i hi ha molts bons moments”, ha afe­git. Com els que pot pro­por­ci­o­nar la lec­tura i con­tem­plació d’aquest còmic col·lec­tiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.