Arqueologia

cultura

Descobreixen una gran sitja de gra del segle I després de Crist al jaciment romà de Blanes

L’Ajun­ta­ment de Bla­nes ha anun­ciat avui que, dins de la nova cam­pa­nya d’exca­va­ci­ons arqueològiques al jaci­ment romà de la Penya dels Padrets, s’ha des­co­bert una gran sitja d’emma­gat­ze­matge gra de mit­jans del segle I després de Crist. En con­cret, la sitja està exca­vada a la roca del subsòl, mesura més de dos metres de pro­fun­di­tat i té un diàmetre màxim d’uns 150 centímetres. Es des­taca que s’hi ha tro­bat “un con­junt nombrós i nota­ble de mate­rial arqueològic encara pen­dent d’estudi apro­fun­dit”.

En aquesta ter­cera cam­pa­nya d’exca­va­ci­ons al jaci­ment, que aca­barà aquest dijous i que s’ha cen­trada en una part de l’urbs de Blan­dae –l’única de les 20 ciu­tats roma­nes de Cata­lu­nya que que­dava per dei­xar al des­co­bert, loca­lit­zada i començada a exca­var als anys 2022 i 2023–, també s’ha loca­lit­zat una part del cla­ve­gue­ram que es va habi­li­tar sota el nivell de cir­cu­lació i s’hi han iden­ti­fi­cat per pri­mera vega­des res­tes dels ibers, ante­ri­ors a la ciu­tat romana. Es tracta d’una llarga rasa que dis­corre de nord a sud sota un dels edi­fi­cis (el C) i que està encara en procés d’exca­vació. Segons explica el con­sis­tori, els mate­ri­als arqueològics que pro­ve­nen d’aquesta rasa en estudi són de l’època dels ibers i fou inu­ti­lit­zada com a molt tard, a prin­ci­pis del segle II aC.

La cam­pa­nya d’aquest 2024 també ha permès el conei­xe­ment total de dues cons­truc­ci­ons més de la ciu­tat romana (edi­fi­cis B i C) i d’un nou tram de car­rer nord-sud (cardo), amb infra­es­truc­tu­res urba­nes de sane­ja­ment. També s’ha con­fir­mat, des­ta­quen des de l’ajun­ta­ment, que tot aquest sec­tor de l’urbs romana de Blan­dae no era resi­den­cial, sinó que era una àrea comer­cial for­mada per tot un seguit de taber­nae i espais de magat­zem que hi esta­ven rela­ci­o­nats.

Els tre­balls efec­tu­ats durant tres mesos han permès igual­ment recu­pe­rar una quan­ti­tat molt nom­brosa i valu­osa de mate­rial arqueològic, com ara ceràmica, ossos d’ani­mals, metalls, vidre i altres tro­ba­lles. Tot aquest mate­rial serà objecte d’inven­tari, clas­si­fi­cació i estudi apro­fun­dit en els pro­pers mesos, i for­ma­ran part de la memòria científica.

L’antiga ciu­tat

L’Ajun­ta­ment de Bla­nes recorda que l’antiga Blan­dae està estruc­tu­rada entorn d’un llarg car­rer lon­gi­tu­di­nal en sen­tit nord-sud (cardo), cre­uat per­pen­di­cu­lar­ment per un car­rer trans­ver­sal en sen­tit est-oest (decu­ma­nus). Aquests dos vials deli­mi­ten qua­tre edi­fi­cis que s’han nome­nat amb les qua­tre pri­me­res lle­tres de l’abe­ce­dari. L’edi­fici A es va exca­var total­ment a la cam­pa­nya 2022 i està for­mada per cinc taber­nae (espais comer­ci­als). L’edi­fici B ha resul­tat ser una gran cons­trucció for­mada per dos espais de planta qua­drada de més de 40 metres qua­dratsde superfície cadas­cun. Ha estat als espais exte­ri­ors a tocar d’aquest edi­fici on s’ha loca­lit­zat la sitja.

Per la seva banda, l’edi­fici C –que està en aquests moments en fase d’exca­vació– té qua­tre grans estan­ces. Només n’hi ha una total­ment exca­vada, la que està situ­ada més al nord, i s’inter­preta com una altra taverna.

Aquesta ter­cera cam­pa­nya d’exca­va­ci­ons, pro­mo­guda per l’Ajun­ta­ment de Bla­nes a través del Depar­ta­ment d’Arxiu i Patri­moni Històric, va començar el pas­sat 19 de setem­bre i ha anat a càrrec de l’empresa Atri Cul­tura i Patri­moni SLU, amb direcció científica de l’arqueòleg Joan Llinàs i Pol, qui també va encapçalar les dues ante­ri­ors cam­pa­nyes. L’equip de tre­ball està for­mat per un tècnic arqueòleg de suport, un tècnic espe­ci­a­lista en pla­ni­me­tria i qua­tre auxi­li­ars d’arque­o­lo­gia. S’hi han des­ti­nat 80.000 euros. En les dues cam­pa­nyes ante­ri­ors se n’hi van des­ti­nar 45.000 i 82.000, res­pec­ti­va­ment.

Nou cen­tre d’inter­pre­tació

L’Ajun­ta­ment de Bla­nes cal­cula inau­gu­rar el nou Cen­tre d’Inter­pre­tació de la Blanda Romana abans de la Set­mana Santa del 2025. Es situarà a l’antic Cen­tre Cul­tu­ral Els Padrets, situat molt a prop geogràfica­ment del jaci­ment i que s’està ade­quant amb un pres­su­post d’uns 25.000 euros. La idea és que, un cop esti­gui enlles­tit el cen­tre d’inter­pre­tació, es pugui com­ple­tar la visita a la ciu­tat romana, explica el con­sis­tori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.