Altres

Cop de gas del cinema

‘Mamífera’, ‘Salve Maria’ i ‘Segundo premio’ s’han afegit als èxits d’‘El 47’ i ‘Casa en flames’

Més enllà dels fenòmens de taqui­lla i pre­vi­si­ble­ment també de pre­mis d’ El 47 i Casa en fla­mes , dels quals hem par­lat àmpli­a­ment en aques­tes pàgines, hi ha hagut molta vida en el cinema català. Que­den lluny aquells anys en què pràcti­ca­ment totes les estre­nes en català esta­ven nomi­na­des als Gaudí (qua­tre en un any, lite­ral­ment). D’aquí a uns anys podrem valo­rar si real­ment hi ha un “canvi de para­digma”, com diu Mar­cel Bar­rena, direc­tor d’El 47, o si es tor­na­ran a fer pas­sos enrere, com va pas­sar després de l’èxit de Pa negre. En tot cas, el cinema en versió ori­gi­nal cata­lana ha vis­cut una eclosió aquest any i això ha enfor­tit la mus­cu­la­tura del sec­tor. Si és que la cosa no ha anat a l’inrevés: pot­ser la for­ta­lesa del sec­tor i els nous ajuts ins­ti­tu­ci­o­nals han fet aflo­rar un cinema en VOC potent en paral·lel al que ja es feia en cas­tellà.

Dues pel·lícules en català (a part de les de Bar­rena i Dani de la Orden) han con­tribuït a fer del 2024 un any excep­ci­o­nal. Totes dues, en aquests temps de qüesti­o­na­ment de pre­ju­di­cis, han abor­dat la mater­ni­tat des d’un punt de vista dife­rent. Mamífera , de Lili­ana Tor­res, ha donat veu a aque­lles dones que no volen ser mares, se sen­ten rea­lit­za­des amb altres vides i han de patir la pressió fami­liar i social per terra, mar i aire. Maria Rodríguez Soto, que viu un any excep­ci­o­nal (també pro­ta­go­nitza Casa en fla­mes i Llobàs), va gua­nyar el premi a la millor actriu en el fes­ti­val de Texas South By Southwest, feu de la dreta ultra­con­ser­va­dora i anti­a­vor­tista, amb la seva inter­pre­tació emo­tiva i plena de mati­sos d’una dona que deci­deix amb la seva pare­lla (un també nota­ble Enric Auquer) que no vol tenir fills.

Mar Coll ha tor­nat al cinema, 11 anys després de Tots volem el millor per a ella i 15 després de Tres dies amb la família, amb una pel·lícula que posa damunt la taula el tema de les mares angoi­xa­des per la mater­ni­tat, les que no sen­ten un amor incon­di­ci­o­nal pels seus nadons. Pre­mi­ada a Locarno i en la Seminci, Salve Maria adopta un for­mat ori­gi­nal, el gènere del thri­ller, i trans­met un arc d’emo­ci­ons que van de l’angoixa de no sen­tir el que toca al ter­ror. Res del que un espera quan es parla de mater­ni­tat.

Les pro­duc­ci­ons cata­la­nes en cas­tellà també han bri­llat. Es reflec­teix en els pre­mis que han gua­nyat en fes­ti­vals i en les nomi­na­ci­ons. Polvo serán , l’acos­ta­ment de Car­los Mar­ques-Mar­cet al tema de la mort digna en una comèdia musi­cal pro­ta­go­nit­zada per Ángela Molina i Alfredo Cas­tro, va gua­nyar el segon premi més impor­tant de la Seminci de Valla­do­lid, l’Espiga de Plata, i té 14 nomi­na­ci­ons als Gaudí. Segundo pre­mio , la història del grup de rock indie de Gra­nada Los Pla­ne­tas, diri­gida per Isaki Lacu­esta i Pol Rodríguez, va tri­om­far a Màlaga i ha sumat nou nomi­na­ci­ons als Gaudí. Los des­te­llos, de la direc­tora ara­go­nesa esta­blerta a Bar­ce­lona Pilar Palo­mero, parla de la mort des d’una altra pers­pec­tiva i va fer gua­nyar a Patri­cia López Arnaiz el premi a millor inter­pre­tació del Fes­ti­val de Sant Sebastià. Aspira a cinc pre­mis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.