Vaga de treballadors subcontractats per IB3 a favor d'un "canvi de model"
Comunicació
Els treballadors de les empreses Serveis Balears de Televisió (SBT) i Salom Audio i Vídeo, totes dues subcontractades per IB3, l'Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears, estan en vaga des d'aquest dimecres, 10 de desembre, fins el pròxim diumenge, 14 de desembre, en demanda "d'un canvi del model de contractació d'IB3".
L'actual model de la radiotelevisió balear es basa en la subcontractació de serveis a dues empreses, STB, que es dedica a la confecció d'informatius i Salom, que cobreix l'aspecte tècnic. Segons Sebastià Sabater, president del Comitè d'Empresa d'STB, això ha portat a un model d'empresa en què "a IB3 només hi ha directius". L'externalització de serveis "endeuta l'ens públic" i "no garanteix la llibertat d'expressió dels mitjans públics balears", ja que "els treballadors estan lligats a interessos polítics i empresarials", segons Sabater.
Incompliment de promeses
Els representants dels vaguistes, que aquest mateix dijous al vespre s'han reunit amb el cap del gabinet i el secretari del president balear, Francesc Antich, sense arribar a cap acord, consideren que l'actual situació d'IB3 suposa "l'incompliment del compromís del Govern Balear de canviar el model d'IB3", una promesa feta per Antich segons la qual els informatius i els tècnics haurien de ser "contractats directament per l'ens". L'adjudicació de nous contractes a SBT i Salom per a l'any vinent, sumada a l'amenaça d'acomiadar uns 200 treballadors d'aquestes dues empreses han acabat d'escalfar els ànims dels treballadors.
La vaga, "tot i els alts serveis mínims", que obliguen a un 50% dels redactors i un 90% dels tècnics a mantenir-se en els seus llocs de treball, consisteixen en la "eliminació de tots els programes excepte els informatius" i la seva substitució per música. La vaga afecta des de dijous la radio pública balear i divendres es farà extensiva a la televisió balear.