Art

art

El festival Embarrat plega per manca de recursos

El fes­ti­val Embar­rat plega després de deu anys. No hi haurà onzena edició d’aquest esde­ve­ni­ment que ha dut per lema L’art que esti­mula la vida. L’escena artística del país queda una mica més des­em­pa­rada, perquè va sumant pèrdues. El seu punt final posa de mani­fest les difi­cul­tats que hi ha a Cata­lu­nya per tirar enda­vant pro­jec­tes cul­tu­rals amb per­so­na­li­tat lliure i ago­sa­rada.

L’Embar­rat va néixer al Museu Tre­pat de Tàrrega el 2014 per donar suport i pro­moure la cre­ació con­tem­porània a les Ter­res de Ponent, així com per faci­li­tar l’accés de la ciu­ta­da­nia a l’art, en un moment en què “no hi havia cap ini­ci­a­tiva inde­pen­dent en tota la demar­cació de Lleida que fusionés patri­moni, arts visu­als i pen­sa­ment.” “Ens man­quen recur­sos i for­ces per con­ti­nuar. Hem fet tot el que ha estat a la nos­tra mà per donar con­tinuïtat al pro­jecte, però l’evidència ens diu que cal atu­rar-nos. Les difi­cul­tats econòmiques i finan­ce­res per les quals ara passa l’Embar­rat, així com un eco­sis­tema cul­tu­ral poc faci­li­ta­dor, ja no fan pos­si­ble garan­tir una pro­gra­mació de qua­li­tat per a l’edició de 2025, ni una remu­ne­ració ade­quada per a artis­tes i pro­fes­si­o­nals, ni dotar el fes­ti­val d’una mínima esta­bi­li­tat orga­nit­za­tiva”, revela el direc­tor de la mos­tra, Jesús Vila­majó, en una carta de comiat.

“Recordo que quan amb la Natàlia Llo­reta –amb qui vaig com­par­tir els pri­mers anys de l’orga­nit­zació– vam posar en marxa l’Embar­rat, del no-res, pensàvem fer un fes­ti­val que portés fins a les naus del Tre­pat de Tàrrega l’art i la cul­tura més avançada, i, sobre­tot, que fos acces­si­ble a tot­hom. Alhora, però, albiràvem fer-lo créixer a poc a poc cap a la comarca, per expan­dir-lo al ter­ri­tori i fer-lo més gran, con­sis­tent i sòlid i, en con­seqüència, més resis­tent a les inclemències de les ambigüitats polítiques. I vist en pers­pec­tiva, una mica sí que pot­ser ho hem acon­se­guit, però no del tot. Tan­ma­teix, estic molt con­tent de la reper­cussió, reco­nei­xe­ment i estima que l’Embar­rat ha asso­lit en el pano­rama artístic i cul­tu­ral català al llarg d’aquests anys”, explica Vila­majó.

Durant aques­tes deu edi­ci­ons han pas­sat més de 300 artis­tes i per­so­na­li­tats de les arts visu­als, la música, la per­for­mance o la lite­ra­tura, majo­ritària­ment a Tàrrega, però també a La Gòtika de l’IEI de Lleida, enti­tat amb la qual l’Embar­rat ha impul­sat el premi IEI-Embar­rat, i a Agra­munt, des d’on amb Lo Par­dal es pro­mo­via el pro­jecte La fines­tra induïda, amb què omplien d’art les façanes de la casa de l’escrip­tor i artista Gui­llem Vila­dot.

“M’agra­dava pen­sar que la cul­tura i l’art no són un fi en si mateix. Per això, a l’Embar­rat, pro­posàvem por­tar-hi un art que fos útil per a des­vet­llar la cre­a­ti­vi­tat, sí, però també que ens inter­pel·lés i ajudés a com­pren­dre la soci­e­tat en què vivim, atès que l’art beu ine­luc­ta­ble­ment d’un món soci­al­ment con­di­ci­o­nat. Per aquest motiu, sem­pre havíem orga­nit­zat l’Embar­rat entorn d’una temàtica que tras­passés la mera funció for­mal que hom atri­bu­eix a l’art. Així, havíem par­lat de la Terra, el silenci, la len­ti­tud, el capi­tal o l’ali­e­nació, entre altres assump­tes, i fins hi tot havíem home­nat­jat Gui­llem Vila­dot, en el cen­te­nari del seu nai­xe­ment. També havíem rei­vin­di­cat la diver­si­tat de la soci­e­tat, des­ple­gant ini­ci­a­ti­ves artísti­ques jun­ta­ment amb enti­tats com l’Asso­ci­ació Alba o el Cen­tre de Reha­bi­li­tació Comu­nitària de Tàrrega, o, més dar­re­ra­ment, espe­ronàvem pro­jec­tes de pen­sa­ment, com Xolla. Teca. Sarau, amb la col·labo­ració de l’enti­tat de joves La Soll”, deta­lla Vila­majó.

“Estic segur que més d’hora que tard altres ini­ci­a­ti­ves simi­lars, o inclús millors, pren­dran el relleu, perquè l’art que esti­mula la vida i la cul­tura que pensa són tan neces­sa­ris que no els podem atu­rar”, rebla en el seu escrit el direc­tor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.