Cinema

Estrenes de cinema / comèdia dramàtica

Mirall deformat de l’Europa colonialista

El gran públic no coneix sovint els noms dels pro­duc­tors exe­cu­tius, però són una figura clau del cinema. Elena Man­ri­que ha tre­ba­llat en algu­nes de les pel·lícules de més èxit del cinema espa­nyol del segle XXI. D’algu­nes, com El labe­rinto del fauno, ja s’espe­rava l’èxit per la tra­jectòria del direc­tor. D’altres, com L’orfe­nat, Kiki, el amor se hace i Celda 211, ja es veia a venir que vola­rien alt. “N’hi ha d’altres que han pas­sat al revés, però no en diré els noms”, comenta Elena Man­ri­que en una entre­vista a El Punt Avui.

Avui estrena el seu pri­mer llarg­me­tratge com a direc­tora, Fin de fiesta , després d’alguns curts i un expe­ri­ment under­ground, Cinéma Verité Verité, i reco­neix que dar­rere la càmera mana més: “En aquest país, quan fas cinema d’autor, al final acaba manant més el direc­tor o la direc­tora, perquè no estem en un sis­tema de Hollywood. Una altra cosa és que facis una pel·lícula per a una pla­ta­forma o per a qual­se­vol dels ope­ra­dors que finan­cen el cinema. Però, en gene­ral, al cinema d’autor, jo crec que mana més el direc­tor.” Però no creu en l’auto­ri­tat com a mètode de tre­ball: “Si només acon­se­guei­xes alguna cosa amb els argu­ments d’auto­ri­tat, és que el que vols no està prou ben jus­ti­fi­cat o és un caprici. El cine és un tre­ball d’equip i em sem­bla una xim­ple­ria que no es vul­gui veure-ho així . És que m’és igual, fins i tot David Lynch t’ho podria dir.” Cal, doncs, “dele­gar i con­fiar”. “Tots ens podem equi­vo­car, fixa’t que esco­llim pare­lles i a vega­des ens equi­vo­quem i ens sepa­rem. Però el cinema és un tre­ball abso­lu­ta­ment coral i a mi, per des­comp­tat, m’interessa veure-ho des d’aquest lloc i tre­ba­llar amb gent que pugui apor­tar al pro­jecte i sumar.”

La pandèmia va ser un punt i a part a la seva vida: va tor­nar a ins­tal·lar-se a Madrid, després de viure en diver­ses ciu­tats euro­pees, va recu­pe­rar un guió i en va escriure una nova versió, influ­en­ci­ada, sens dubte, pel con­fi­na­ment. Tot passa entre les parets d’una gran casa: un immi­grant que acaba de cre­uar l’estret de Gibral­tar s’amaga en el jardí d’una haci­enda anda­lusa i és des­co­bert per la cri­ada i per la senyora, però cap de les dues no diu res a l’altra.

“He inten­tat fer una cosa molt medi­terrània que és la sàtira social –diu Elena Man­ri­que–. Això ja ens ve dels grecs, dels romans... La sàtira és, bàsica­ment, riure’t d’una cosa que és molt seri­osa. O posar un mirall defor­mat, una mica vallein­cla­nesc. Per a mi Car­mina, la pro­ta­go­nista, és un mirall defor­mat del que és l’antiga Europa, amb pri­vi­le­gis, capri­ci­osa, colo­ni­a­lista, sense mai veure l’altre que arriba de fora...” L’objec­tiu era “expli­car alguna cosa tan seri­osa com els pri­vi­le­gis de classe, l’emi­gració, les dinàmiques de poder...” “A la cul­tura medi­terrània, som molt capaços d’inte­grar en la sàtira allò seriós, allò còmic, allò tra­gicòmic... Tu vas a un fune­ral del teu pare i ets capaç tu mateix de fer un acu­dit amb el mort pre­sent, cosa que a Suècia no et passa.”

La direc­tora té com a pro­duc­tora la seva amiga Belén Ati­enza (La soci­e­dad de la nive, L’impos­si­ble...). “La meva pel·lícula és minúscula com­pa­rada amb el que fa Belén”, diu. I compta amb nota­bles intèrprets feme­ni­nes, poc cone­gu­des, com Sonia Barba, en el paper de la senyora, i Bea­triz Arjona, la seva cri­ada. El film ha pas­sat per Toronto i per la Seminci, on Elena Man­ri­que va rebre el premi a la millor direc­tora nove­lla.Reco­neix que ser la direc­tora fa que et pren­guis “l’èxit o el fracàs des d’un altre lloc”. “La sen­sació que ets un idi­ota i que has fet alguna cosa que pot­ser no interessa a ningú, aquesta por, és molt pre­sent. No t’ima­gi­nes la síndrome de la impos­tora que tenia jo.” Toronto, però, “per a mi va ser una vali­dació increïble, d’entrada pel fet que selec­cionés la pel·lícula, perquè és un gran fes­ti­val”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.